Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-enades-om-jattelikt-stodpaket/

EKONOMI

EU enades om jättelikt stödpaket

EU:s finansministrar enades sent på torsdagskvällen om ett stödpaket på motsvarande 5.000 miljarder kronor. Dessutom kommer en särskild stimulansfond att göras tillgänglig senare.

– Det är ett historiskt paket som visar att Europa klarar att stå enat under den här krisen och det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag med ökade lånemöjligheter, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson i en kommentar till DN.

Enligt Magdalena Andersson är paketet riktat till de länder vars ekonomi har drabbats hårdast av coronasmittan:

– Beslutet är viktigaste för de länder som är hårdast drabbade och som har dåliga statsfinanser, som Italien och Spanien framför allt och kanske också Frankrike, för dem kommer pengarna att vara viktiga. Och pengarna kommer att göras tillgängliga snabbt.

– För svensk del kommer svenska företag att få ökade lånemöjligheter i den Europeiska investeringsbanken. Svenska företag brukar vara duktiga på att söka lån där, säger Magdalena Andersson.

Kommer denna enorma summa att räcka?

– Det blir en väldig injektion i den europeiska ekonomin som kommer att vara till stort hjälp för de mest drabbade länderna, säger Magdalena Andersson.

En särskild insats på 1.000 miljarder kronor kommer att avsättas för att stödja ländernas olika säkerhetsnät för dem som har tvingats gå ned i arbetstid. 2.000 miljarder kronor satsas på små och medelstora företag via den Europeiska investeringsbanken. Ytterligare 2.400 miljarder kronor kommer också att finnas tillgängliga för euroländerna. Pengarna ska satsas på ländernas sjukvård och de kostnader som covid-19 fört med sig.

Magdalena Andersson säger att det inte är givet att Sverige kommer att använda sig av de lånemöjligheter som paketet nu erbjuder:

– Det är inte säkert att det är bättre än att låna på öppna marknaden för vår del.

Dessutom kommer en särskild stimulansfond att göras tillgänglig senare. Hur stor den kommer att bli är ännu inte bestämt, den saken kommer att beslutas när återhämtningen påbörjas.

Eurogruppens ordförande Mário Centeno sa vid en presskonferens efter beslutet att EU visat sig att stå enat när det verkligen gäller.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt