Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-enighet om banktillsyn

Anders Borg i samtal med Danmarks finansminister Margrethe Vestager.
Anders Borg i samtal med Danmarks finansminister Margrethe Vestager. Foto: Virginia Mayo/AP
Efter drygt 13 timmars nattmangling lyckades EU-finansministrarna enas om reglerna för en bankunion. Euroländerna gjorde flera eftergifter för icke-euroländer, men Sverige kommer ändå att stå utanför.

– Det är en bra kompromiss. Vi har fått igenom rätt betydande framgångar efter en tidvis mycket tuff förhandling, sade finansminister Anders Borg vid femtiden på torsdagsmorgonen.

– Sverige kan rösta för att de andra länderna går vidare med en bankunion, men vi gör bedömningen att Sverige i det här läget inte kommer att delta i den.

För Sverige var det under natten viktigast att säkra röstreglerna i EBA, samarbetsorganet för de nationella finansinspektionerna. Det krävs nu att det finns en majoritet både bland euroländerna och bland icke-euroländerna för att EBA ska kunna ta viktiga beslut.

– Vi har säkrat att EBA-medlingen kan fungera för oss även om vi står utanför bankunionen en lite längre tid.

Euroländerna med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble drev under natten på för att icke-euroländerna skulle få ett ökat inflytande i bankunionen. Det har därför inrättats en "överklagandepanel" vid tvister där de länder som står utanför euron ska ha samma inflytande som euroländerna. I uppgörelsen har det också skrivits in att EU-kommissionen vill att EU-fördraget ska ändras på sikt för att skilja banktillsynen från ECB:s penningskötsel.

– Men i dag är det ändå till slut ECB-rådet som är det överordnade organet, säger Anders Borg.

Han utesluter inte att Sverige i framtiden ändå kan ansluta sig till banktillsynen. Men i första hand vill Anders Borg se vilka regler som kommer att gälla för insättargarantier och den nya myndigheten för hur krisande banker ska räddas.

– Vi får göra förnyade bedömningar när man kan se effekterna av det här. Min bedömning är att det kommer att dröja, och jag kan inte se att vi under överskådlig tid kan gå in i bankunionen, säger Borg.

Han vill inte göra någon bedömning om andra icke-euroländer kommer att gå med i bankunionen. Men Danmarks Margrethe Vestager lät mer optimistisk än Anders Borg om förutsättningarna att ansluta sig efter nattens uppgörelse.

Uppgörelsen innebär att Europeiska centralbanken övertar banktillsynen för de banker inom eurozonen som har mer än 30 miljarder euro i omsättning eller en omsättning som överstiger 20 procent av landets bruttonationalprodukt.

Nu väntar förhandlingar med EU-parlamentet. Det slutgiltiga beslutet väntas tidigast i februari, och enligt ECB-ledningen kommer det att dröja till 1 april 2014 innan den nya överstatliga banktillsynen kan börja fungera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.