Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU får 20 ”sociala pelare”

EU:s socialministrar har enats om 20 principer för sociala rättigheter, som kallas EU:s sociala pelare. Dokumentet ska undertecknas av EU-ledarna vid EU-toppmötet i Göteborg i november.

När EU:s socialministrar träffades i Luxemburg på måndagen kom de överens om att ställa sig bakom en så kallad social pelare.

– Det var ett enigt beslut, förklarar Estlands social- och hälsominister Jevgeni Ossinovski, som håller i EU:s ordförandeklubba.

– Inför de utmaningar som globaliseringen och digitaliseringen ställer oss inför inser alla att våra sociala system behöver förändras men vara fortsatt starka, hävdar Ossinovski.

Den sociala pelaren består av tjugo principer för sociala rättigheter för EU-medborgare, framför allt på arbetsmarknaden.

Det handlar bland annat om rätt till utbildning och livslångt lärande, lika möjligheter på arbetsmarknaden, aktiva arbetsmarknadsåtgärder, dialog mellan arbetsmarknadens parter, ”balans mellan arbete och privatliv” och det som kallas ”rättvis lön”.

Vad dessa principer innebär i praktiken avgör dock EU-länderna på egen hand. Den sociala pelaren innehåller inga nya tvingande EU-lagar och innebär därför att medlemsstaterna kan välja om och på vilket sätt de vill följa de tjugo principerna.

Måndagens rådsbeslut innebär att EU-länderna gör ett slags ”politiskt åtagande”, heter det i bulletinen från Luxemburg.

Den sociala pelaren erbjuder ” riktlinjer för medlemsländerna och EU:s institutioner” som syftar till att ”stärka” EU:s lagstiftning inom det sociala området, heter det vidare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har varit drivande bakom beslutet och måndagens enhälliga besked från EU:s socialministrar applåderas av regeringen i Stockholm.

Allt är nu klart för ett högtidligt undertecknande vid det kommande EU-toppmötet i Göteborg, som äger rum den 17 november.

EU:s stats - och regeringschefer samlas i Göteborg för att diskutera sociala frågor, men de ska inte fatta några bindande beslut.

Efter måndagens rådsbeslut står dock EU:s tre institutioner - EU-parlamentet, rådet och kommissionen - bakom den sociala pelaren.

Företrädare för de tre EU-institutionerna ska skriva under det sociala dokumentet i Göteborg, och undertecknandet kan sprida glans över toppmötet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.