Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU granskar Ikeas avtal med Nederländerna

Ikea.
Ikea. Other: Alan Diaz / AP

EU-kommissionens kamp mot multinationella företags skatteupplägg riktas nu mot möbeljätten Ikea. På måndag ska EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager inleda en undersökning mot möbelföretagets nederländska skatteupplägg, skriver tidningen The Financial Times.

Enligt en rapport som De Gröna i Europaparlamentet presenterade i februari år 2016 har Ikea undvikit att betala närmare en miljard euro, motsvarande drygt tio miljarder svenska kronor, i skatt mellan år 2009 och 2014.

Läs mer: Ikea undviker miljardbelopp i skatt 

Den svenska möbeljätten skapade två separata koncerner i ett nätverk av dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg där pengar och vinster flyttats mellan bolagen för att dra fördelar av olika skatteregler, slår rapporten fast.

Enligt tidningen The Financial Times startas undersökningen av Ikeas skatteupplägg på måndag. Först måste kommissionens utredare ta reda på om Ikeas skatteupplägg strider mot EU:s regler innan en bedömning av hur mycket skatt som undanhållits kan göras. 

Utredarna har ett svårt arbete framför sig då Ikea inte är ett publikt bolag och har en företagsstruktur som är uppdelad i ett stort antal moderbolag i flera olika länder. 

Sedan 2013 har EU-kommissionen undersökt tusentals skatteavtal som gjorts mellan medlemsstaterna och multinationella företag. Hittills har fem utredningar lett till att medlemsländer kunnat kräva drygt 40 företag på obetalda skatter. Bland företagen finns bland annat Apple, Starbucks och Amazon.

– Vårt arbete är inte över ännu. Vi startar undersökningarnärhelst det finns indikationer på att statligt stöd har beviljats, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i en intervju med The Financial Times i november.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.