Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU kan stoppa affärer med företag på ockuperad mark

Palestinska bönder sorterar oliver på ett fält på Västbanken. EU väntas besluta att stoppa affärer med företag på ockuperad mark.
Palestinska bönder sorterar oliver på ett fält på Västbanken. EU väntas besluta att stoppa affärer med företag på ockuperad mark. Foto: Mohammed Ballas/AP

Ett nytt handelskrig riskerar att blossa upp. EU väntas i dag publicera nya riktlinjer för sina relationer till Israel. Från och med nästa år får inga företag och inga myndigheter inom unionen ha något samröre med israeliska kolonier på ockuperat område, inklusive östra Jerusalem.

EU:s beslut att stoppa sina medlemsländer att bedriva handel med företag på ockuperad mark har skakat den israeliska ledningen, och premiärminister Benjamin Netanyahu har tillbringat de senaste dygnen i telefon med världens ledare i hopp om att avstyra eller skjuta upp kungörelsen från Bryssel. Bosättarledaren och tillika handelsministern Naftali Bennett har hotat att sätta stopp för EU:s bistånd och hjälpaktioner på Västbanken. Nya avtal mellan Israel och unionen kommer hädanefter att innehålla en klausul som får israeliska nationalister att se rött, där det understryks att områden erövrade 1967 inte hör till Israel.

Efter många år av total passivitet i Palestinakonfliktens kärnfråga har EU sent omsider beslutat röra vid den heta potatisen. Alon Liel, tidigare Israels ambassadör i Sydafrika, tolkar utspelet så här:

–  Europa har förstått att den inrikes­politiska striden i Israel är över. Bosättarna har besegrat fredsrörelsen och det finns inte längre något hopp om att frågan skulle kunna lösas inom ramen för israelisk inrikespolitik, via valen. Det enda sättet att påverka är utifrån.

EU:s steg är långt ifrån en bojkott av Israel, men det kan på lång sikt visa sig vara första steget mot regelrätta sanktioner. Tills vidare har EU inriktat sig på att slå en kil mellan det egentliga Israel och kolonisterna. Åtgärder mot hela Israel skulle ha skapat uppslutning bakom nationalistpartierna, en känsla av ”hela världen är emot oss”, och kanske ökad nationell uppslutning.

Justitieminister Tsipi Livni, en av fredslägrets få representanter i regeringskoalitionen, och ansvarig för relationerna till palestinierna, har protesterat mot de aviserade åtgärderna, som hon fruktar ska skada den amerikanske utrikes­ministern John Kerrys ansträngningar att väcka fredsförhandlingar till liv.

Svenska företag måste nu avveckla affärsförbindelser med företag på ockuperade områden. Detta gäller också företag i det egentliga Israel som har filialer på Västbanken, i östra Jerusalem och på Golanhöjderna.

Ett krav från fredsaktivister är att samma märkningsregler ska gälla för israeliska produkter som för europeiska. Liksom en svensk köpare ska kunna se produktionsorten på förpackningen till en europeisk vara ska hon kunna se om en israelisk vara härstammar från ockuperat område. Denna märkning måste nu genomföras för att EU:s principbeslut ska få praktisk verkan.

2011 uppgick Israels EU-export till 12,6 miljarder euro. Bosättningarnas andel var bara ett par procent, 229 miljoner euro, men för många kolonier rör det sig om oumbärliga intäkter.

Israel spenderar stora belopp, i byggstöd, skattelättnader och subventionering av mark, till invånarna på de ockuperade områdena. Sanktioner mot bosättarna skulle betyda att ytterligare resurser från statsbudgeten måste dirigeras om från Israel till Västbanken. Detta, hoppas EU, kommer att göra koloniseringsprojektet än mindre populärt i det egentliga Israel.

Fakta:EU och Israel

EU-Israel

Israels nuvarande avtal med EU ger landet en rad handelslättnader. Företag på ockuperade områden ska dock inte få dessa förmåner, har EU beslutat. Men i och med att EU inte kräver märkning av israeliska produkter från palestinska områden har denna distinktion inte kunnat upprätthållas. Produkter från bosättningar säljs i Europa till samma tariffer som israeliska.

Viktigaste arbetsgivaren

De israeliska bosättningarna är, efter det palestinska självstyret, den viktigaste arbetsgivaren på Västbanken. Minst 20 000 palestinier från Västbanken arbetar på bosättningar eller vid industrier, byggprojekt och odlingar på ockuperat område. Exakta siffror är svåra att komma över, eftersom palestinsk lag förbjuder arbete på bosättningar. Palestinier som bygger israeliska kolonier skyltar inte med det.

Fakta:Bosättarexport

• 229 miljoner euro. Så mycket uppgick de israeliska bosättningarnas EU-export till 2011.

• Israels mest kända företag, som Ahava (smink), Keter (plast) och Golan Heights (vin), har sin produktion förlagd, helt eller delvis, till ockuperade områden.

• Den viktigaste bosättarexporten är frukt och grönsaker från Jordandalen. Dessa varor förs till Europa av det stora exportmonopolet Agrexco-Carmel. Om EU väljer att definiera Agrexco-Carmel som ett "bosättarföretag" råkar hela Israels jordbruksexport i akut kris.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.