Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-kommissionen: Ännu tommare i ladorna

Foto: Roger Turesson

EU-kommissionen ser lite dystrare på svensk ekonomi än regeringen. Och tillväxten i EU väntas i år stanna på 1,3 procent – klart lägre än förhoppningarna i våras.

I höstprognosen går kommissionen igenom läget i EU som helhet och land för land. Finansminister Magdalena Andersson (S) anser att kommissionens bedömning av ett strukturellt underskott i de svenska offentliga finanserna i år på 1,5 procent, jämfört med regeringens på 0,9 procent, stödjer hennes uttalanden om att läget i de offentliga finanserna är allvarligt.

– De har en lite mer pessimistisk bedömning av läget på arbetsmarknaden. Jag har påpekat att vi har ett stort strukturellt underskott och varit bekymrade över det. Nu kommer EU-kommissionen och är ännu mer bekymrad än vad jag har varit. Det är värt att notera, säger Andersson.

Även andra siffror är mer pessimistiska än regeringens för den svenska ekonomin. Regeringen har en BNP-tillväxt i år på 2,1 procent mot kommissionens 2,0. För nästa år tror regeringen 3,0, kommissionen 2,4. För 2016 tror regeringen på 3,2 procent, kommissionen på 2,7 procent.

Kommissionen spår en arbetslöshet i Sverige på 7,8 procent 2015 och 7,6 procent år 2016. Regeringen ligger lägre, 7,3 respektive 6,7 procent.

Kommissionen är mer pessimistisk om Europas ekonomi nu jämfört med i våras.
"Under det första halvåret har BNP-tillväxten fått kämpa för att ta fart, vilket inte bara dämpat utan också försvagat återhämtningen", heter det i prognosen.
Totalt räknar kommissionen med en tillväxt i EU på 1,3 procent i år, följt av 1,5 procent för 2015.

Bakom den nedskrivna prognosen står bland annat svagare siffror i problemländer som Italien och Frankrike.

Höstprognosens glädjeämne är det forna krislandet Irland som i år tros få störst tillväxt i hela EU, upp 4,6 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.