Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU-länder ökar trycket på Israel

Europa skärper nu tonen mot Israel. Sverige och flera andra EU-länder har kallat upp israeliska ambassadörer i protest mot beslutet att bygga nya bostäder på ockuperad mark. ”Det är ovanligt att man gör så här”, säger docent Michael Schulz.

Utrikesdepartementet i Stockholm kallade upp Israels ambassadör på måndagen, enligt utrikesminister Carl Bildt.

– Vi kommer tillsammans med andra EU-länder att diskutera de ytterligare steg som kan bli aktuella, sade han vid en riksdagsdebatt om Israels blockad av Gazaremsan.

Även utrikesdepartementen i Storbritannien, Frankrike och Danmark kallade till sig israeliska ambassadörer för att ”uttrycka oro” över Israels planer på att bygga 3.000 nya bostäder på ockuperad mark, i östra Jerusalem och på Västbanken. En del av de nya bostäderna planeras i det omtvistade området E1, vilket riskerar att skära Västbanken i två delar och öka isoleringen av östra Jerusalem.

Kritiken – som även kommer från USA och FN – får dock inte Israel att backa:

– Det kommer inte att bli någon förändring i det beslut som har fattats, sade en tjänsteman vid premiärminister Benjamin Netanyahus kansli enligt Reuters.

Senare på måndagen meddelades att Israel dessutom blåser liv i planerna på att bygga 1.600 nya bostäder i bosättarområdet Ramat Shlomo i östra Jerusalem. Projektet, som skapade en diplomatisk spricka mellan Israel och USA, har legat vilande sedan 2011.

Förra veckan uppgraderade FN:s generalförsamling Palestina till observatörsstat och Carl Bildt kallar Israels beslut att utvidga bosättningarna för ”rena repressalier mot palestinierna efter torsdagens omröstning i FN”. I riksdagsdebatten framhöll han att eldupphör-avtalet mellan Hamas och Israel inte räcker.

– Viktigt är att EU med stor tydlighet kräver ett omedelbart, uthålligt och ovillkorligt öppnande av de olika övergångarna för humanitär hjälp och kommersiella varor, liksom för personer till och från Gaza, sade Bildt.

Enligt Michael Schulz, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet, ger Sveriges och de andra ländernas beslut att kalla upp israeliska ambassadörer uttryck för en europeisk attitydförändring:

– Det är ovanligt att man gör så här historiskt sett, men vi har sett en långsam, gradvis förändring i hållningen från Europa gentemot Israel. Man har tidigare varit mer passiv och följt den amerikanska linjen, säger han.

Ifall markeringen ger någon effekt är svårt att sia om, tycker Schulz:

– Det är klart att det är ett störningsmoment för Israel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.