Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 12:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-lattar-pa-reglerna-for-att-fa-med-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU lättar på reglerna för att få med Sverige

Helle Torning-Schmidt och Fredrik Reinfeldt har haft framgångar i förhandlingarna.
Helle Torning-Schmidt och Fredrik Reinfeldt har haft framgångar i förhandlingarna. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
EU:s stormakter Tyskland och Frankrike gör nu stora eftergifter för att få Sverige, Danmark och övriga icke euroländer att ansluta sig till den nya finans­pakten. Det framgår av det senaste kompromissförslaget, som DN tagit del av.

Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy har gjort stora inrikespolitiska utspel om att den nya finanspakten ska leda till att samtliga medlemsländer skriver in i grundlagen att de ska hålla sina statsbudgetar i balans. Det kravet drev de också igenom vid EU-toppmötet 8–9 december.

Men efter jul- och nyårshelgens förhandlingar har det kravet nu strukits i det tredje utkastet till fördragstext. Nu krävs endast att regler om budgetbalans ska skrivas in varje lands ”nationella lagstiftning ... helst i konstitutionen”.

Kravet på att budgetar absolut inte får gå med underskott har också gjorts mer flexibelt. Underskott tillåts vid lågkonjunkturer och ska bedömas över längre perioder.

Det här innebär att den svenska budgetlagen av allt att döma är tillräcklig för att uppfylla kraven för finanspakten till och med om Sverige i framtiden skulle ansluta sig till euron.

Det senaste kompromissförslaget täcker troligen också Danmarks kravlista för att kunna gå med i pakten.

I det utkast till fördragsändring som regeringschefernas chefsrådgivare förhandlar om slås det också fast att endast en av de 16 paragraferna ska gälla för de länder som inte ingår i eurozonen. Det är paragraf 14 där det sägs att finans­paktens nya krav på budgetdisciplin börjar gälla för icke-euro-länder först den dag de går över till euron.

När EU-ledarna i december misslyckades att nå enighet om en fördragsförändring efter att brittiske premiärministern David Cameron lagt in sitt veto riskerade de 27 länderna att splittras i tre delar, med de 17 euroländerna, 9 icke-euroländer och Storbritannien. Sedan dess har framför allt Tyskland, enligt vad DN erfar, ansträngt sig för att försöka lappa ihop unionen igen och få så många länder som möjligt att ansluta sig.

Storbritannien har inbjudits att delta som observatör i förhandlingarna om finanspakten. I kompromissförslaget slås nu också fast att inga beslut som tas i den nya pakten ska ”underminera den inre marknaden”, vilket har varit ett brittiskt krav.

Det sägs också uttryckligt att ambitionen är att finanspakten ska bli en kortlivad historia. Senast om fem år ska det prövas om den kan föras in i EU-fördraget och gälla för samtliga medlemsländer.

Det här förklarar varför statsminister Fredrik Reinfeldt på torsdagen deklarerade att han vill att Sverige ska gå med i den nya finanspakten och varför Danmarks socialdemokratiska statsminister Helle Thorning-Schmidt tidigare i veckan uttalade sig så positivt om sitt lands medlemskap.

Svenska regeringens förhandlare kommer i början av nästa vecka att informera Socialdemokraterna om förhandlingsläget.

Finanspakten 19 januari: Angela

Finanspakten

19 januari: Angela Merkel har inbjudit Fredrik Reinfeldt, Portugals Pedro Passos Coelho och Österrikes Werner Faymann till en arbetsmiddag i Berlin.

29 januari: EU-toppmöte i Bryssel med målet att nå en politisk uppgörelse om finanspakten.

1–2 mars: EU-toppmöte i Bryssel för att slutgiltigt ta ställning till finanspaktens regler och vilka länder som ska ingå. Mötet ska också ­diskutera behovet av att stärka brandväggen för krisländer som Italien och Spanien och nya räddningsinsatser för Grekland.

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.