Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-mandat-for-usa-forhandlingar-pa-plats/

Ekonomi

Malmström redo att förhandla med USA – ”det kan gå rätt snabbt”

EU, med Cecilia Malmström som handelskommissionär, har fått medlemsländernas mandat att förhandla fram ett handelsavtal med USA. Foto: Magnus Hallgren

EU-länderna har formellt gett klartecken för EU-kommissionen att inleda handelsförhandlingar med USA. En stor majoritet av länderna röstade för förhandlingar, men Frankrikes regering fortsatte att motsätta sig och Belgien avstod från att rösta.

Rätta artikel

EU-kommissionen, som ansvarar för att koordinera de 28 medlemsländernas handelspolitik, vill förhandla med USA om att sänka tullar på alla industrivaror och att förenkla för företag att få varor godkända ur produktsäkerhetsperspektiv i både USA och EU.

Frankrikes regering har öppet sagt nej till förhandlingarna i protest mot upprepade hot om tullar från USA och att USA lämnat klimatavtalet från Paris.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström välkomnade vid en presskonferens på måndagen förhandlingsmandatet och sa att EU-kommissionen ska göra allt för att avsluta förhandlingarna om ett frihandelsavtal för industrivaror med USA före november.

– Jag ska ta kontakt med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer senare i dag – när han vaknar – för att bestämma ett datum för den första förhandlingsrundan. Bollen är hos USA nu, sade hon.

– När vi startar kan det gå rätt så snabbt, fortsatte hon.

Cecilia Malmströms och övriga kommissionärers mandatperiod löper ut den sista oktober.

Hon upprepade att EU absolut inte vill förhandla om jordbruksprodukter. EU vill hålla sig till de områden som finns nämnda i överenskommelsen från den 25 juli i fjol mellan president Donald Trump och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, alltså bara industrivaror.

Däremot har USA:s kongress krävt att förhandlingarna även ska omfatta jordbruksprodukter.

– Jordbruk är en röd linje för EU, sade Cecilia Malmström.

Läs även: Både EU och Kina nöjd med förhandlingarna