Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-ministrar eniga om svarta listan

En aktivist från organisationen Oxfam spelar rollen som en förmögen person som gömt pengar i ett skatteparadis. Det skedde i samband med att EU:s finansministrar beslutade om den så kallade svarta listan.
En aktivist från organisationen Oxfam spelar rollen som en förmögen person som gömt pengar i ett skatteparadis. Det skedde i samband med att EU:s finansministrar beslutade om den så kallade svarta listan. Other: Emmanuel Dunand/AFP

EU:s finansministrar är ense – 17 länder hamnar på ”svarta listan” över skatteparadis.

Frågan om listan har finansministrarna arbetat med i över ett år. Men på tisdagen enades, som väntat, ministrarna och därmed är listan klar

Det handlar om länder som är ”icke samarbetsvilliga” när det gäller att komma åt skattefusk och komplicerad skatteplanering.

Finansminister Magdalena Andersson var mycket nöjd efter beslutet.

– Det här är en mycket stor framgång för EU, säger hon.

– Det är ett exempel på när EU verkligen gör skillnad. Hade vi gått fram som enskilda länder hade det inte gått, tillade hon.

Exakt vilken typ av ”straff” länderna på svarta listan kan råka ut för är ännu inte klart. Men finansministern menar att de företag och privatpersoner som gör affärer med dessa länder och territorier får räkna med en tuffare skattekontroll. Dessutom kan det bli tal om sanktioner från EU, till exempel indraget stöd.

Ett typiskt fall är Panama, ökänt bland annat för Panamadokumenten, den läcka med tusentals namn som avslöjade hur advokatbyrån Mossack Fonseca hjälpte rika personer att gömma undan stora förmögenheter undan beskattning. 

Förutom Panama är följande länder och territorier på listan: Amerikanska Samoa, Bahrain, Barbados, Förenade Arabemiraten, Grenada, Guam, Macao, Marshallöarna, Mongoliet, Namibia, Palau, Saint Lucia, Samoa, Sydkorea, Trinidad och Tobago samt Tunisien.

Inte ett enda EU-land är dock med, trots att flera organisationer, däribland hjälporganisationen Oxfam krävt det. Malta, Nederländerna och Irland är länder som Oxfam gärna sett på listan.

Men Magdalena Andersson påpekar att påtryckningar på dessa länder sker inom EU:s ”uppförandekodgrupp”. Över huvud taget anser hon att EU:s arbete med svarta listan har lett till att en rad länder och territorier har lovat att ändra på sina skatteregimer. Och EU ska hålla dem till löftet.

– Vi kommer att ha en första uppföljning, betonar Andersson.

Vid sidan av den svarta listan finns även en grå. Det är 47 länder och territorier som lovat att ändra sina skatteregler, men som behöver mer tid på sig.

Och för den svenska finansministern finns ett slutligt mål med arbetet - att skatteparadisen ska bort.

– Det slutliga målet är att det inte ska behöva finnas en lista, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.