Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-misstanker-massakartell/

EKONOMI

EU misstänker massakartell – Stora Enso granskad

Foto: Mats Åstrand/TT

EU-kommissionen har genomfört gryningsräder mot en misstänkt kartellbildning bland tillverkare av pappersmassa i flera EU-länder.

Finländska Stora Enso och UPM-Kymmene bekräftar båda att deras kontor i Helsingfors har inspekterats.

TT Text
Direkt Text

Stora Ensos och UPM-Kymmenes aktier faller med cirka fyra procent vardera efter besked.

Inspektionen av Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors gjordes av den finska konkurrens- och konsumentmyndigheten, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande. Bolaget tillägger att man samarbetar fullt ut med myndigheterna.

UPM uppger också att bolagets kontor har utsatts för en gryningsräd.

”UPM har ingen information om utfallet av inspektionen. UPM stödjer kommissionen i sin utredning, men kan inte kommentera ytterligare i en pågående utredning”, skriver bolaget.

Den svenska konkurrenten SCA uppger att man inte har varit i kontakt med EU-kommissionen med anledning av utredningen, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för bolaget.

Samma besked kommer från de svenska konkurrenterna Holmen och Billerud Korsnäs.

EU-kommissionen har för sin del inte namngivit vare sig i vilka länder kartellutredningen har inletts eller vilka de misstänkta företagen är. Men de uppger att de samarbetar med nationella konkurrensmyndigheter.

Jag kan bekräfta att vi har medverkat. Men vi assisterar bara, säger Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig på Konkurrensverket.

TT: Har det varit gryningsräder i Sverige?

Jag måste hänvisa dig till EU-kommissionen. Det är deras räder, säger Strömberg Lindvall.

De misstänkta bolagen riskerar mångmiljardböter för konkurrensbrott om det går att bekräfta kartellbildning. Böterna kan uppgå till motsvarande 10 procent av den globala omsättningen.

Pappersmassa är råvaran i tillverkningen av pappersnäsdukar, skrivpapper, kartong och en rad andra pappersprodukter.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt