Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 09:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-och-sverige-oense-om-vad-en-plastpase-ar/

Ekonomi

EU och Sverige oense om vad en plastpåse är

Foto: Christine Olsson/TT

Sverige är på väg att införa skatt på plastpåsar och kassar i plast. 

Nu gäller det bara att komma överens med EU om vad en plastpåse egentligen är.

Den nya skatten på plastpåsar ska träda ikraft den 1 mars 2020 och kommer att göra varje bärkasse i plast som du tar med dig från butiken tre kronor dyrare än i dag och varje mindre plastpåse 30 öre dyrare. På detta tillkommer moms. Detta enligt Svensk Handel som kallar förslaget för ”ett slag i luften” när det gäller miljöpåverkan.

Och lagförslaget stöter på patrull. I ett brev från Europeiska Kommissionen skriver Gwenole Cozigou, tillförordnad generaldirektör för Generaldirektoratet för inre marknaden, industri, entreprenörskap samt små och medelstora företag att den svenska definitionen av en ”plastbärkasse” inte överensstämmer med de direktiv om förpackningar och förpackningsavfall som finns inom EU.

De svenska lagstiftarna riktar nämligen inte enbart in sig på bärbara plastpåsar helt gjorda av plast utan också på bärkassar ”som i mer än försumbar omfattning består av plast”.

Och några sådana plastpåsar finns inte med i EU:s förpackningsdirektiv. Och inte heller den svenska definitionen av ”plast” faller inom de direktiv som EU har lagt fast.

I brevet uppmanar den tillförordnade generaldirektören de svenska myndigheterna att ta hänsyn till synpunkterna innan man går vidare med sitt lagförslag.

Enligt regeringen kommer den nya skatten att ge 2,7 miljarder kronor om året i skatteintäkter. Intäkter som ska användas för att minska skatten på arbete, skriver SVT.