Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU: Öland är visst en ö

Foto: Chad Ehlers/Alamy

Uppgiften om att Öland inte räknas som en ö på grund av bron till fastlandet fick svenska EU-kommissionen att reagera – och dementera. Öland är visst en ö.

Till DN säger man att det inte finns någon juridisk definition av vad som är en ö inom Europeiska unionen.

– Det är en EU-myt, säger Adrian Solitander på EU-kommissionen i Sverige.

Läs mer: EU: Öland är inte en ö.

– I det här fallet handlar det om strukturfonder där Gotland har särskilda behov som ö och att Öland ser annorlunda ut och har bättre ekonomi, säger han.

Varför har den här ö-myten uppstått och dessutom florerat i flera år?

– Det kan jag inte svara på men det förekommer hur mycket EU-myter som helst som vi försöker ta död på. Vi har samlat dem på vår sajt, säger Adrian Solitander.

Troligen har ö-myten sitt ursprung i brittisk press i samband med att de skrev om en utredning i början av 2000-talet, enligt Solitander.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.