Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-parlamentet hotar rösta nej

EU-parlamentets talman Martin Schulz ser ett stort problem i det faktum att EU skjuter ett växande underskott framför sig.
EU-parlamentets talman Martin Schulz ser ett stort problem i det faktum att EU skjuter ett växande underskott framför sig. Foto: Yves Logghe / AP
EU-parlamentet hotar med att rösta nej till långtidsbudgeten som EU-ledarna lyckats ena sig om. Rösterna kan komma att hållas hemliga för att skydda ledamöterna från deras regeringars påtryckningar.

Missnöjet är stort i EU-parlamentet. Redan före regeringschefernas överenskommelse varnade talmannen, socialdemokraten Martin Schulz, för att besparingarna gått för långt.

Han var också starkt kritisk till den stora klyftan mellan vad EU åtar sig att spendera, 960 miljarder euro, och vad man tänker sig att faktiskt betala ut, 908 miljarder euro. Betalningar brukar vara lägre än de så kallade åtaganden på grund av att alla projekt inte blir av eller att nödfonder inte utnyttjas. Problemet är att EU skjuter ett växande underskott framför sig.

– Jag kan inte signera en underskottsbudget, sade Schulz.

Detta är första gången EU-parlamentet har möjlighet att anta eller förkasta långtidsbudgeten. Ledaren för den liberala gruppen Guy Verhofstadt tror det blir svårt att acceptera budgeten.

– Inget har hänt med jordbrukspolitiken. Inget händer med regionalstödet. De skär i innovation, forskning, infrastruktur, energi och transporter.

Vid en omröstning blir pressen hemifrån hård på många ledamöter. Svenska ledamöter från Folkpartiet och Socialdemokraterna har tidigare haft andra åsikter än sina partier hemma när det gäller EU:s budget.

– Jag utgår från att om Sverige får en bra uppgörelse, som vi kämpar och slåss för, att den då får stöd av de svenska EU-parlamentarikerna, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

Finansminister Anders Borg (M) tycker det är ”orimligt” om EU-parlamentariker inte följer sina partier hemma.

Göran Färm (S), som är för en expansiv budget, anser att han representerar socialdemokratin i hela Europa.

Om EU-parlamentet stoppar långtidsbudgeten så kommer årets budgetnivå gälla för 2014 och Sverige förlorar sin rabatt på EU-avgiften.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.