Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU-pengar till svensk vindkraft

Europeiska investeringsbanken, med vice ordförande Jan Vapaavuori, lånar ut 16 miljoner euro till en vindkraftspark i Värmland.
Europeiska investeringsbanken, med vice ordförande Jan Vapaavuori, lånar ut 16 miljoner euro till en vindkraftspark i Värmland. Foto: Johan Schück

EU:s Junckerplan för investeringar leder nu till en första satsning i Sverige. Europeiska investeringsbanken, EIB, lägger upp till 16 miljoner euro på en vindkraftspark utanför Kristinehamn i Värmland.

– Låga räntor och god tillgång på likviditet hjälper inte för att investeringarna i Europa ska komma i   gång. Det behövs också banker som är beredd att ta större risker och vi har – inom ramen för Junckerplanen – tagit på oss den uppgiften, säger EIB:s vice ordförande Jan Vapaavuori.

Han är, tillsammans med EU-kommissionären Miguel Arias Canete, i Stockholm för att berätta om att Junckerplanen nu leder till en investering i Sverige. Hittills är det annars främst de större EU-länderna som har fått del av pengarna.

– Utlåningen går efter planerna. Riktlinjen är att minst 25 procent ska gå till klimatprojekt, som nu i  Sverige, framhåller Jan Vapaavuori.

Junckerplanen rör sig om 21 miljarder euro från EIB och EU-kommissionen som läggs i en fond för strategiska investeringar. Därifrån ska pengar lånas ut under en treårsperiod som inleddes under andra halvåret 2015.

Förhoppningen är att detta ska generera investeringar på sammanlagt 315 miljarder euro, när även privat kapital skjuts till. Hittills har dock utväxlingen inte blivit fullt så stor, medger Jan Vapaavuori.

– Men det rör sig om sju gånger så mycket som vi själva har satsat. Vår andel av investeringarna kan, liksom tidigare, gå upp till högst 50  procent.

– Nytt är däremot att EIB även går in med ägarliknande kapital och riktar sig till mindre och medelstora företag – inte enbart till storföretag och offentlig sektor, betonar han.

Själv har Jan Vapaavuori tidigare varit näringsminister i Finland som företrädare för Samlingspartiet (Moderaterna). Som ledamot i EIB:s styrelse sedan i höstas representerar han även Sverige, Österrike och de baltiska länderna.

Fakta. Europeiska investeringsbanken

Under 2015 lånade EIB ut närmare 1,6  miljarder euro till tolv olika projekt i Sverige. Närmare hälften gick till investeringar i  vatten, avlopp och avfallshantering främst i Uppsala, Örebro, Norrköping och Stockholm.

Stora områden var även industri, tjänster och jordbruk, liksom utbildning och hälsa. Till företag som under förra året har fått finansiering av EIB hör Atlas Copco, Getinge, Electrolux och biotechföretaget Cavidi.

Genom Junckerplanen ska nu EIB öka sin utlåning till mindre och medelstora företag, liksom ta större finansiella risker.

Sedan förra året har EIB ett representationskontor i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.