Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU-revisorerna avslöjar felbetalningar på 60 miljarder

Sextio miljarder kronor i EU-budgeten betalas ut på lösa boliner, och felaktigheterna ökar. Den kritiken riktar EU:s revisorer mot kommissionen och medlemsländerna i sin årsrapport.

Den granskade EU-budgeten uppgick till 138,6 miljarder euro (1 200 miljarder kronor) 2012. Enligt EU-revisorernas rapport ökade felen i utbetalningarna från 3,9 procent 2011 till 4,8 procent 2012.

De största ökningarna har skett för arbetsmarknadsstöd, bistånd, jordbruk och regionalstöd.

– EU-medborgarna har rätt att få veta hur deras pengar används och om de används på ett korrekt sätt, sade EU-revisorernas ordförande Vitor Caldeira när han presenterade rapporten i dag.

Men samtidigt poängterar revisorerna att felaktigheterna inte automatiskt innebär att 60 miljarder kronor har försnillats ur EU-budgeten. Det är pengar som inte borde ha betalats ut för det har inte skett i enlighet med reglerna, Det kan handla om att pengar till ett arbetsmarknadsprojekt inte använts på rätt sätt eller felaktigheter i upphandlingen av investeringen i ett vägbygge, som fått EU-bidrag,

Enligt EU-revisorerna har också en del uppenbart fusk upptäckts under granskningen. De vill dock inte ange hur mycket det handlar om, utan säger endast att dessa fall har rapporterats till EU:s bedrägerimyndighet OLAF.

En stor del av schabblet med EU:s pengar sker när medlemsländernas myndigheter ska betala ut dem. Spanien och Italien står för en större andel fel än andra länder, och när det gäller arbetsmarknadsstöden pekas Rumäninen ut.

EU-revisorerna uppmanar EU-regeringarna och kommissionen att göra en total omprövning av reglerna för utbetalningar av budgetpengarna. Reglerna måste förenklas för att minska misstagen och göra det enklare att avslöja fusk.

– Men under den kommande budgetperioden, 2014-20, ser det ut som att EU i första hand kommer att inrikta sig på att göra av med de pengar som anslagits, i stället för att inrikta sig på hur de ska användas för att göra så stor nytta som möjligt, säger Vitor Caldeira.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.