Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-rostar-for-jamstallda-bolagsstyrelser/

EKONOMI

EU röstar för jämställda bolagsstyrelser

EU-parlamentet har röstat för regler om jämställda styrelser i börsbolag. Till juli 2026 ska 40 procent av styrelseledamöterna vara kvinnor, eller av det kön som är underrepresenterat.

TT Text

Bolag med färre än 250 anställda ska inte omfattas.

Nu är bara 30 procent, som ett genomsnitt för hela EU, av styrelseledamöterna kvinnor. Men skillnaderna är stora. Frankrike har 45 procent, Cypern 8 procent.

De nya reglerna innebär att EU-länderna ska införa effektiva sanktioner för länder som inte når målen.

Läs mer: Inte fler kvinnor i bolagens ledningar

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt