Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-07-20 05:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-skarper-granskning-av-kinesiska-investeringar/

Ekonomi

EU skärper granskning av kinesiska investeringar

Kinaexperten Frédéric Cho menar att Kina är på väg att bli världens hjärna, efter att tidigare ha varit världens fabrik.
Bild 1 av 2 Kinaexperten Frédéric Cho menar att Kina är på väg att bli världens hjärna, efter att tidigare ha varit världens fabrik. Foto: Per Mortensen
Bild 2 av 2 Foto: Andy Wong/AP

I höst hoppas EU att ett beslut om ökad granskning av kinesiska investeringar är klubbat. Bakgrunden är ökad oro i medlemsländerna för att Kina genom uppköp får tillgång till strategiskt känslig infrastruktur och teknologi.

Marianne Björklund
Rätta artikel

EU-kommissionen lade redan förra året fram ett förslag om ett ramverk som ska öka granskningen av utländska direktinvesteringar. Förslaget kommer efter press från medlemsländer som oroar sig för att Kina genom sina investeringar ska ta över viktig teknologi och infrastruktur. 

– Vissa medlemsstater oroade sig för att utländska investerare var ute efter att tillskansa sig strategiska tillgångar i EU, konstaterar Maria Åsenius, kabinettschef hos EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, under ett seminarium anordnat av SNS.

Förslaget ligger nu hos EU-parlamentet och måste även godkännas av EU:s medlemsländer.  

Från svenskt håll finns en oro för att ökad granskning ska minska investeringarna. Kinesiska företag har ökat sina investeringar i Sverige de senaste åren, vilket för det mesta har varit välkommet. 

Staffan Bohman, bland annat styrelseordförande i Electrolux, varnar EU för att gå för hårt fram. 

– Jag har själv inte sett några fall där investeringar missbrukats. Däremot har jag som styrelseordförande i Uppsala Motor sett vilket jobb kinesiska Geely har gjort med Volvo Cars. Det är exempel på en lyckad investering. 

Sverige tjänar som litet land på frihandel, framhåller Staffan Bohman. 

– Jag är inte i första hand orolig för att direktinvesteringar i Sverige skulle missbrukas. Då är jag mer orolig för att vi går miste om den kompetens som finns i Kina om de minskar. Det är viktigt att vi inte inför ett system som avsiktligt avskräcker investeringar.

Maria Åsenius menar dock att EU-kommissionens förslag är ganska mjukt.

– Det är ett försiktigt förslag som inte tvingar något land att blockera utländska direktinvesteringar, säger hon och hoppas på ett beslut i höst.

Enligt kommissionens förslag ska medlemsländerna själva ta initiativ om de vill granska investeringar i särskilt kritiska områden. Däremot är det fortfarande upp till medlemsländerna själva att besluta vilka utländska direktinvesteringar man tillåter. 

Om det däremot gäller investeringar som kan påverkar EU-projekt, som rymdprogrammet Galileo, ska kommissionen kunna gå in och ge synpunkter. 

Dessutom blir EU-länderna skyldiga att utbyta information och synpunkter kring investeringar som kan ha inverkan på säkerhet och allmän ordning. Ett land ska också kunna begära upplysningar från en annan medlemsstat om en investering. 

Förutom oro för att kinesiska företag ska komma åt strategiska uppgifter finns också en irritation inom EU över att landet inte öppnat upp sin egen marknad mer för utländska investeringar. Tvärtom klagar många företag på att det blivit allt svårare att göra affärer i Kina. 

Skillnaden i öppenhet syns i siffrorna. Förra året uppgick kinesiska direktinvesteringar i EU till 35 miljarder euro. De europeiska investeringarna i Kina stannade vid 8 miljarder. 

Frédéric Cho, Kinaexpert, konstaterar att Kina är på väg från att ha varit världens fabrik till världens hjärna. 

– Då behöver de göra förvärv. 

Han framhåller att den kinesiska staten är långt ifrån involverad i alla förvärv. 

– Det är inte heller så att man behöver vara rädd bara för att det är en statlig aktör. Arlanda Express, där den kinesiska centralbanken har gått in som ägare, är nöjda.