Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU slår mot belgiska skatter

Belgien bör kräva tillbaka över 700 miljoner euro i undanhållen skatt från ett 30-tal internationella storföretag, anser EU-kommissionen.

Efter att sedan i våras ha granskat de skatteuppgörelser som Belgien gjort med företagen sedan 2005 anser kommissionen att systemet kan ses som en otillåten form av statsstöd.

– Jag anser att regeringar ska och bör ägna sig åt att skapa jobb och tillväxt. Men man kan inte ge några företag – oavsett hur stora de är – orättvisa skattefördelar, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel på måndagen.

De berörda bolagen – totalt 35 stycken – har sluppit betala skatt för den del av sin vinst i Belgien som beräknats bero på att man är ett multinationellt företag. Vissa företag uppges ha fått räkna bort över 90 procent av sina intäkter.

Vilka bolag det handlar om vill EU-kommissionen inte uppge. Enligt tidningen Le Soir förekommer dock bland andra belgiska öljätten AB In Bev och brittiska tobaksgiganten BAT i granskningen.

Kommissionens tillslag är det senaste i en rad av undersökningar som gjorts för att få bukt med skatteflykt och skatteplanering. Margrethe Vestager vet vart hon vill komma.

– För mig är ett skatteparadis ett ställe där alla betalar sin rättvisa andel. Jag är inte säker på att vi är i skatteparadiset ännu – men vi gör vårt bästa, sade hon på måndagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.