Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-toppar-oroliga-efter-grekiskt-nej/

EKONOMI

EU-toppar oroliga efter grekiskt nej

01:42. Det blev ett tydligt nej när grekerna röstade om långivarnas sparkrav. Premiärminister Alexis Tsipras hyllade resultatet medan EU-parlamentets talman tror att en mycket tuffa tider väntar landet.
Bild 1 av 1
Foto: Dimitris Michalakis/Reuters

Kommentarer från tunga EU-politiker på grekernas tydliga nej har börjat trilla in. Flera beklagar folkets svar på långivarnas krav och sätter press på Grekland.

TT Text

Nu på morgonen ska EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker , Europeiska centralbankens chef Mario Draghi och eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem hålla en telefonkonferens. Inför mötet var Dijsselbloem, som är finansminister i Nederländerna, tydligt kritisk:

”Jag noterar utfallet av den grekiska folkomröstningen. Detta resultat är väldigt beklagligt för Greklands framtid”, sade han i ett skriftligt uttalande.

På tisdag kväll har eurozonen planerat in ett toppmöte om den tuffa situationen och enligt EU-parlamentets talman Martin Schulz finns ”ett humanitärt stödprogram till Grekland” på bordet. Han manade Grekland att komma med ”meningsfulla och konstruktiva förslag” de närmaste timmarna.

– Om inte går vi in i en väldigt svår och till och med dramatiskt tid, sade han.

Även finländske statsministern Juha Sipilä anser att bollen ligger hos grekerna. ”Den grekiska regeringen får lov att berätta för de andra euroländerna hur den tänker stabilisera situationen”, säger Sipilä enligt nyhetsbyrån FNB.

I Aten har den grekiske presidenten kallat till möte med övriga partiledare. Presidenten tros ha fått ett förslag om vilken förhandlingslinje den grekiske premiärministern Alexis Tsipras vill inta.

Polens premiärminister Ewa Kopacz sade att hon tror att det enda alternativet som återstår är att Grekland lämnar eurozonen. Slovakiens finansminister Peter Kazimir gjorde en liknande bedömning.

”Euroarkitekternas mardröm, att ett EU-land kan lämna klubben, ser ut som ett realistiskt scenario i dag”, skriver Kazimir på Twitter.

Och Litauens utrikesminister Linas Linkevicius, vars land fick euron som valuta i januari, skriver också på Twitter: ”Svårt att hjälpa Grekland när folket och regeringen lever i en parallell värld”.

Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt var mer optimistisk. Till tv-kanalen VRT sade han att dörren är fortsatt öppen för samtal med Grekland som syftar till åtgärder att få den grekiska ekonomin på fötter och ge grekerna framtidshopp.

Den grekiska folkomröstningen dominerar förstås de tyska tidningarna på måndagsmorgonen.

Vänsterliberala Süddeutsche Zeitung skriver på ledarplats att grekerna går mot svårare tider. Regeringens aggressiva valkampanj har fördjupat sprickan till de övriga euroländerna.

Premiärministern Alexis Tsipras kommer inte att kunna glädja sig särskilt länge, snart måste han förklara för grekerna varför det inte finns pengar till löner och pensioner.
Süddeutsche anser dock att de övriga euroländerna måste hållen dörren öppen för Grekland och att Tsipras måste vara beredd att kompromissa.

Konservativa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) kallar det hela för en pyrrhusseger. Vid det här laget har de övriga euroländerna förlorat alla illusioner om den grekiska vänster-högerregeringen.  Dess ställning är inte stärkt.

FAZ skriver att Tsiparas lovat grekerna det omöjliga, de hade förtjänat något bättre.
Tysklands största tidning Bild har hela våren drivit en kampanj för att det måste bli ett slut med stödpaketen till Grekland eftersom de hittills inte lett något vart.

”Firar grekerna sin egen undergång” undrar tidningen och visar bilderna från festen på Syntagma-platsen. På ledarplats skriver Bild att nu måste ett grexit komma – omedelbart.

Berliner Zeitung bryter av och skriver att grekerna sagt nej till förbundskanslern Angela Merkels sparpolitik, hon bytte kurs för sent.