Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU vill införa lagar mot plastkassar

EU-medborgarna gör av med 100 miljarder plastkassar och plastpåsar varje år, och en stor del av dem hamnar i havet och i naturen. Kommissionen föreslår nu skärpt lagstiftning och avgifter för att rädda miljön.

– Det går att minska användningen av engångskassar med 80 procent om alla länder gör som till exempel Irland, sade miljökommissionären Janez Potocnik när han presenterade lagförslaget i dag. Han pekade också på att EU-länderna redan åtagit sig i FN att minska plastkonsumtionen.

– Engångskassar som bara används en gång men sedan finns kvar i naturen i hundratals år har blivit en symbol för ett samhälle som inte lever i enlighet med den här planetens begränsningar. Jag hoppas vi kan åstadkomma en ändring av attityderna.

Varje EU-medborgare använder i genomsnitt nära 200 plastpåsar och plastkassar varje år. Men skillnaderna är mycket stora. Från fyra engångskassar i Irland, Danmark och Finland till nära 500 i Polen, Portugal och Slovakien. De länder som lyckats bäst har infört statliga avgifter på plastpåsar och plastkassar.

Svenskarna gör i genomsnitt av med cirka 100 plastpåsar och plastkassar per år. Handeln har på egen hand infört avgifter, men endast på plastkassar.

EU-kommissionen vill framför allt bli av med de tunna plastpåsarna som bara används en gång. I stället förordas plastkassar av tjockare material eller papperskassar som konsumenterna naturligt kan använda flera gånger.

Enligt lagförslaget ska EU sätta upp ett tvingande mål att minska konsumtionen av tunna plastpåsar och plastkassar. EU-regeringarna ska sedan kunna använda sig av alternativa vägar för att uppnå målet, som avgifter eller förbud.

Miljökommissionären Potocnik vill inte ange hur mycket mycket plastförbrukningen bör minskas. Det blir upp till förhandlingarna mellan EU-regeringarna och parlamentet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.