Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU vill kvotera – Sverige säger nej

Kvotera in kvinnorna i bolagens styrelser, tycker både EU-parlamentet och kommissionen.
Men från medlemsstaterna hörs ett hårdnackat nej – inte minst från Sverige.

Förslaget om att hota börsnoterade företag med böter från år 2020 om de inte klarar av att ha minst 40 procent kvinnor i styrelserna lades i fjol av EU-kommissionären Viviane Reding, som är ansvarig för jämställdhetsfrågorna.

Och EU-parlamentet är ”på”. Med 459 röster mot 148 sades ja med god marginal på onsdagen.

– Det här är en jättestor dag för jämställdhetsfrågan i EU. Det känns jätteroligt, säger svenska ledamoten Anna Hedh (S).

Från svenska borgerliga ledamöter låter det inte lika glatt. Cecilia Wikström (FP) kallar det ”hyckleri” att kräva kvoter i privata företag i ett läge när varken EU-kommissionen eller EU-parlamentet själva uppfyller det som stipuleras, medan Gunnar Hökmark (M) anklagar Socialdemokraterna för att vilja ”sälja ut svensk beslutanderätt”.

Liknande ord hörs från regeringen som är en av de drivande i det block av nej-sägare bland medlemsstaterna som än så länge är tillräckligt starka för att helt kunna stoppa kvoteringsförslaget.

– Vi har från regeringen sagt att det här handlar om nationell kompetens: vill länderna genomföra det så är det upp till länderna själva. Däremot är det jättebra att kommissionen har satt fingret på den här frågan, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) – som personligen samtidigt öppnar för en omprövning.

– Jag är mycket irriterad över att det går så våldsamt långsamt. Jag är principiellt som liberal väldigt skeptisk till kvotering, men jag är inne i en process just nu där jag håller på att ompröva mina ideal i den frågan.

Från Socialdemokraterna är dessutom budet klart inför ett eventuellt regeringsskifte efter valet 2014.

– Vi ställer oss bakom det här med kvotering och vi kommer att arbeta för det när vi får makten, säger Anna Hedh (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.