Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eu-vill-minska-transfett-i-chips-och-snabbmat/

Ekonomi

EU vill minska transfett i chips och snabbmat

Bild 1 av 2
Foto: Heiko, Junge
Bild 2 av 2
Foto: Lars Nyman

Transfetterna i livsmedel som chips, snabbmat, kex och kakor måste minskas, enligt ett nytt förslag från EU-kommissionen. Den nya maxnivån av de hälsofarliga fetterna motsvarar dagens svenska Nyckelhålsmärkning.

Mia Holmgren
Rätta artikel

EU-kommissionen föreslog på måndagen att maximalt två procent av det fett som finns i livsmedel får vara industriellt framställt transfett. Frågan har debatterats i flera år.

– Det är precis det här vi har efterfrågat i flera år, säger Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

– Om Europaparlamentet godkänner förslaget i vår innebär det att vi får en jämn spelplan. I dag har olika länder olika regler, vilket kan leda till förvriden konkurrens. Framförallt länder i östra Europa har en lägre standard när det gäller vissa livsmedel, säger Linnéa Engström, som sitter i parlamentets miljöutskott.

Snacks, snabbmat och hel- och halvfabrikat är livsmedel via vilka vi får i oss transfetter, som innebär en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.  

Enligt Livsmedelsverket är det ur ett folkhälsoperspektiv bra att minska mängden transfett i maten så mycket det går.

– Det är mycket glädjande att EU-kommissionen nu föreslår en gräns för transfett. Livsmedelsverket har länge önskat regler som begränsar mängden transfett i alla livsmedel, även de som inte kan Nyckelhålsmärkas, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare, i ett pressmeddelande.

Svenska livsmedelsföretag har redan sänkt mängden industriellt framställt transfett kraftigt. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det länder i Sydostasien och Latinamerika som har högst intag av farliga transfetter. 

Svenskarna får i sig ungefär 1,7 gram transfett per person och dag. Mest industriellt transfett finns i importerade kakor, kex och chips, enligt Livsmedelsverket. Om reglerna genomförs beräknas även de som nu äter mat med mest tillsatt transfett komma ner till de nivåer som WHO rekommenderar – att högst en procent av energiintaget kommer från transfetter. 

Om EU-kommissionens förslag blir verklighet är det enligt  Linnéa Engström viktigt att hålla koll på att transfetterna inte ersätts med palmolja.

– Det finns alltid en risk att palmolja, som styrs av ett annat regelverk, används i samma typ av produkter. 

Läs mer: WHO:s plan – inga transfetter i livsmedel efter 2023