Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU–dom: Rätt att bli glömd av Google

Foto: TT

Människor har rätt till skydd för sitt privatliv, också på nätet. Det slår EU-domstolen fast i ett avgörande som kan få långtgående konsekvenser för Google.

Dagens besked från EU-domstolen handlar om en spansk medborgare som vände sig till dataskyddsmyndigheten i Spanien och krävde att Google skulle tvingas ta bort länkar som kopplades till sökresultat på hans namn.
 
Mannen hade tvingats sälja sitt hus på exekutiv auktion eftersom han hade obetalda socialförsäkringsavgifter. En annons om utmätningen hade publicerats i den spanska tidningen La Vanguardia och hamnade högt upp på listan över Googles sökresultat.
 
Spanska dataskyddsmyndigheten avslog mannens begäran, men han överklagade beslutet. Den spanska domstol som skulle avgöra tvisten vände sig i sin tur till EU-domstolen för att få besked om hur EU:s direktiv för dataskydd skulle tolkas i det här fallet.
 
Och idag slår EU-domstolen fast att Google bryter mot EU:s regler för dataskydd när sökmotorn ”insamlar” personuppgifter och sedan ”återvinner”, ”registrerar”, ”organiserar” och ”lagrar” dem på sina servrar.
 
Domstolen slår fast att EU:s direktiv innebär att medborgarna har rätt till skydd för sitt privatliv. Google måste därför ta bort länkar till uppgifter som kan kränka denna rätt.
 
Även om uppgifterna var riktiga och publiceringen laglig när den skedde, kan det med tiden bli otillåtet att samla och länka till sådan information, anser domstolen.
 
Människor har rätt att ”bli glömda”, hävdar domstolen vars tolkning av EU:s regler är prejudicerande. Därför gäller dagens dom inte enbart den spanske medborgarens rättigheter, utan samma princip ska gälla i hela EU.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.