Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

EU–press på Tyskland att höja löner och investera

Tyskland utsätts nu för allt hårdare tryck att höja minimilönerna och sätta fart på investeringarna. EU-kommissionen ska nu granska om landets gigantiska exportöverskott driver upp eurokursen och skadar övriga medlemsländer.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uprepade gång på gång att det inte handlar om kritik mot att Tyskland är ett så framgångsrikt exportland.

– Vi vill att alla medlemsländer ska bli lika bra på att exportera. Men vi behöver undersöka om det stora överskottet i bytesbalansen i Tyskland påverkar hela EU på ett negativt sätt, sade Barroso.

Det är 16 EU-länder som kommer att utsättas för en djupgranskning av sin ekonomi eftersom varningslamporna lyser rött i olika delar. Det är ett av de många nya verktyg som EU-kommissionen fått under de senaste årens djupa kris, som ett sätt att undvika nya eurokriser genom att ekonomiska problem upptäcks tidigare. Det är ett 30-tal olika ekonomiska indikatorer som följs och som kan leda till utredning.

Tyskland utsätts nu för en sådan granskning för första gången, på grund av att överskottet i bytesbalansen överstiger 6 procent av bruttonationalprodukten och har gjort så i flera år.

Barroso menade att det var "med nära nog automatik" som beslutats fattats om en granskning av Tysklands ekonomi. Men beslutet kommer bara två veckor efter att USA:s finansdepartment i tuffa ordalag anklagade Tyskland för att sabotera återhämtningen i världsekonomin med sin åtstramningspolitik på hemmaplan. Och det kommer samtidigt som det pågår regeringsförhandlingar, där Socialdemokraterna i valrörelsen krävde höjda minimilöner och höjda offentliga investeringar.

Det omvärlden vill är att Tyskland ska släppa fram en ökad inhemsk konsumtion för att på så sätt öppna för andra länder att kunna öka sin export.

Finanskommissionären Olli Rehn pekade på att tyskt kapital investeras utomlands i stället för att bidra till att öka investeringarna på hemmaplan.

– Tyskland borde titta på hur man ska öka den inhemska efterfrågan, särskilt inom tjänstesektorn, sade Rehn.

Han vill ha ökade möjligheter för utländska företag att komma in på den tyska tjänstesektorn.

EU-kommissionens granskning väntas vara klar i februari-mars nästa år. Då kommer kommissionen med rekommendationer, och tar ställning om några länder ska uppmanas till "omedelbara åtgärder".

Bland de 16 länder som ska granskas ingår Sverige. Det är en uppföljning av den granskning som EU-kommissionen gjorde i fjol, av de omfattande bostadslånen, av fastighetsmarknaden och av den sjunkande exporten.

Sverige slapp då undan med "rekommendationer", bland annat att fasa ut ränteavdragen, successivt införa fri hyressättning och förenkla bygglovsprocessen. Eftersom regeringen inte genomfört något av dessa förslag och bostadslånen fortsätter att öka lär kommissionen upprepa förslagen.

Trots den nya skärpta kontrollen och ökade möjligheter att straffa euroländer som bryter mot reglerna är det fortfarande långt kvar innan något land riskerar att bötfällas. Men EU-kommissionens experter menar ändå att den utökade kontrollen har haft effekt, genom att påverka den politiska debatten och besluten i medlemsländerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.