Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Europa lyfter sig ur askan

Europas ekonomi är i topp. Arkivbild.
Europas ekonomi är i topp. Arkivbild. Other: Public Address

Europas ekonomi har lyft sig. Arbetslösheten är nere på sin lägsta nivå på nio år och tillväxten högre än på ett årtionde. Men risker och problem är inte utraderade.

Efter en lång dvala är Europas ekonomier på väg att väckas. Det handlar visserligen inte om några jättelika tillväxttal, men för att vara en mogen ekonomi ser utvecklingen ganska bra ut. 

På senare tid har flera statistikuppgifter rasslat in som bekräftar uppgången. För bara några dagar sedan offentliggjordes uppgifter från EU:s statistiskbyrå Eurostat som visar att arbetslösheten i euroområdet är nere på sin lägsta nivå sedan januari 2009. Samtidigt slår Europas tillverkningsindustri produktionsrekord och det råder för första gången på länge tillväxt i samtliga EU-länder. EU-kommissionen räknar i sin novemberprognos med att BNP i snitt ökar med 2,1 procent i år. 

– Det här är första gången på länge som vi ser mest möjligheter i Europa. Förra året hade vi Trump, Brexit och många osäkra val framför oss. Nu har vi ett helt annat momentum, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Det verkar därmed som om Europa till sist, ganska långt efter USA, har skakat av sig finanskrisens tunga ok. Finanser har sanerats i flera länder, även om det återstår arbete i exempelvis Grekland och Italien. Hushållens skuldnivå har gått ner och fler européer har fått jobb. Samtidigt kan europeisk exportindustri dra nytta av en bättre världskonjunktur. Allt detta avspeglar sig i att både hushållen och företagen är mer optimistiska än på länge.

Men uppgången beror ju bara på att ekonomin är dopad av låga räntor. När ECB börjar strama åt och höja räntan igen vänder det ned, kraxar olyckskorparna. 

Men Anna Breman är inte jätteorolig.

– Jag tycker det är fel att säga att det ekonomiska uppsvinget beror bara på att ekonomin är dopad. ECB:s stimulanspolitik var vad Europa behövde, även om man var lite sena på bollen. Nu har vi en utveckling där många fler får jobb och kan åka på semester. Tillväxten ökar och länder som Spanien och Frankrike har genomfört reformer. Det ger ett momentum som gör att man kan upprätthålla en hyfsad god tillväxt även om räntorna höjs.  

Samtidigt råder stora skillnader mellan EU-länderna. Tyskland är fortfarande motorn i ekonomin, med en robust exportdriven tillväxt. Flera Östeuropeiska länder går också bra. Den goda utvecklingen i grannområdet gör att de kan dra nytta av sitt lägre löneläge och öka exporten. Däremot går det fortsatt knackigt, om än lite bättre, för Italien. Storbritannien tyngs av Brexit och hör till de europeiska länder som ser ut att få sämst utveckling de kommande åren.

På andra sidan kanalen, i Frankrike, andas dock optimism. Sedan Emmanuel Macron tillträdde som president har han luckrat upp i de snåriga arbetsmarknadsreglerna och sänkt förmögenhetsskatten. Nyligen kom statistik på att företagsaffärerna i Frankrike uppnådde sitt högsta värde på tio år förra året. Det vittnar om en positiv stämning bland företagen. 

– Frankrike har gått halvtaskigt flera år och har en del att ta av. Nu har man goda förutsättningar och jag tror Frankrike kan bli ett positivt draglok i Europa när Tysklands konjunktur mognat, säger Anna Breman.

Hon konstaterar att Frankrike har en yngre befolkning än exempelvis Tyskland, Spanien och Italien. Något som ger landet en fördel framöver. Just demografin målar Breman annars ut som en av de stora riskerna för Europas ekonomi framöver. Flera länder har än så länge inte gjort de förändringar, i exempelvis pensionssystem, som krävs för att klara av en allt äldre befolkning. 

Grekland kan inte heller avräknas som en risk. Statsskulden i landet är fortfarande skyhög och arbetslösheten är EU:s klart högsta på över 20 procent. Andra kommande politiska risker framöver är valet i Italien i mars och den osäkerhet som Brexit-förhandlingarna för med sig. 

Läs även: Merkels rådgivare varnar för överhettning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.