Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Europa måste lösa sina stora problem”

Jacob Wallenberg tycker att man oroar sig för mycket över Kina.
Jacob Wallenberg tycker att man oroar sig för mycket över Kina. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Här råder stor osäkerhet om vart världen är på väg. Just nu påverkas den globala ekonomin av geopolitiska konflikter, vars utgång inte går att förutse”, säger Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Bland svenska deltagare vid Davosmötet, som anordnas av Världsekonomiskt forum, är det nog Jacob Wallenberg som har störst överblick genom lång erfarenhet och ett brett kontaktnät. Av näringslivsföreträdarna är det också honom man oftast ser lyssna på diskussioner i olika ämnen.

Men denna gång tycker han inte att särskilt mycket slutsatser kommer fram.

– Alla verkar vara lika osäkra när det gäller sådant som när kriget i Syrien ska kunna avslutas, vad som händer i Ryssland eller hur Europa ska kunna ta hand om flyktingvågen. För mig som företagare är detta frågor av största betydelse som jag dess värre inte får svar på, framhåller Jacob Wallenberg.

Vid Davosmötet brukar annars kontakten mellan politiker, företagsledare, experter och opinionsbildare kunna leda till ökad klarhet. Men detta gäller inte i en situation där alla tycks famla lika mycket, menar Jacob Wallenberg.

– Jag tycker ändå att man oroar sig onödigt mycket när det gäller Kina, även om kineserna har en svår omställning av ekonomin framför sig. Positivt just nu är Iran, jag mötte en grupp därifrån med tydlig vilja att bli en del av världsekonomin.

– Europa har stora problem som snart måste lösas. Men det märks ändå en beslutsamhet som man inte alltid har sett, betonar han.

Riskerna uppvägs, åtminstone delvis, av att det globalt sett händer mycket annat som inger hopp.

Jacob Wallenberg är mycket nöjd med Davosmötets inriktning på ”den fjärde industriella revolutionen”. Själv syntes han när ABB på torsdagskvällen demonstrerade sina nya avancerade robotar, med inbyggd artificiell intelligens.

– De tekniska genombrott som nu kommer blir oerhört viktiga i allas framtida liv. För Investor är det förstås väsentligt att företag som ABB och Ericsson, där vi är djupt engagerade, ligger långt framme. Men detta har också stor betydelse för att Sverige ska kunna upprätthålla konkurrenskraften.

Bland de svåra konkurrenterna nämner Jacob Wallenberg särskilt kinesiska företag som blir starka på allt fler tekniskt kvalificerade områden. Det är inget som ändras av att tillväxten i Kinas ekonomi nu går ned till ett lugnare tempo, poängterar han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.