Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 16:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/europas-ekonomi-bromsar-in/

Ekonomi

Europas ekonomi bromsar in – trög utveckling i Tyskland

Tysk ekonomi bromsas in. Foto: Jens Meyer/AP

Den europeiska ekonomiska tillväxten saktar in, med Tyskland som tung bromskloss. Landets näringsminister kallar statistiken för en väckarklocka.

TT Text

Europas största ekonomi hackar betänkligt. Tysk BNP utvecklades negativt andra kvartalet, minus 0,1 procent, enligt landets nationella statistikbyrå. Lägre exportsiffror som ett resultat av handelskonflikten mellan USA och Kina bidrog till de svaga siffrorna.

Dagens BNP-rapport markerar definitivt slutet på ett gyllene årtionde för tysk ekonomi. Handelskonflikt, global osäkerhet och en kämpande bilsektor har fått ekonomin ned på knä, säger banken ING:s analytiker Carsten Brzeski i en kommentar.

Näringsministern Peter Altmaier ser allvarligt på utvecklingen och det faktum att ytterligare ett kvartal med minussiffror skulle kunna betyda att landet går in i en recession.

– Vi är i en fas av ekonomisk svaghet men ännu inte i en recession. Vi kan undvika detta om vi tar rätt beslut, säger Altmaier till tidningen Bild.

En talesperson för regeringen sade dock att man inte ser skäl till ytterligare åtgärder för att stabilisera ekonomin då man ändå räknar med en ökad tillväxt i år.

På årsbasis låg samtidigt tillväxten under andra kvartalet på 0,4 procent jämfört med 0,7 procent föregående kvartal.

Tyskland är dock inte ensamt om att ha en sviktande ekonomi.

BNP-tillväxten i de 19 euroländerna stannade på 0,2 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Under första kvartalet låg tillväxten på 0,4 procent, enligt Eurostat. I hela EU landade tillväxten på 0,2 procent.

Läs även: Nedgångarna på börsen tilltar