Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-05 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/europol-har-gripit-228-for-pengatvatt-svenskar-inblandade/

Ekonomi

228 gripna för penningtvätt i internationellt tillslag – svenskar inblandade

228 personer har gripits misstänkta för penningtvättsbrott i en samordnad insats i 31 länder, även Sverige. Över 7.500 olagliga transaktioner med ett värde på närmare 13 miljoner euro har kunnat stoppas. 

– Det här är en jättelukrativ bransch för grovt kriminella, både vålds- och narkotikabrott. Det är uppbyggt som stora företag där alla har sitt uppdrag, det kan vara allt från enmansverksamheter till stora kontorslandskap, säger Karin Lundqvist, gruppchef på penningtvättsgruppen i region Syd som varit samordande i Sverige.

3.833 mer eller mindre ovetande personer har identifierats i den omfattande räden mot pengatvätt som genomförts under de tre senaste månaderna. Personerna har på olika sätt rekryterats av 386 personer varav 228 har kunnat gripas.

I Sverige har 17 av 118 misstänkta personer kunnat gripas under satsningen och därmed har 5,7 miljoner kunnat stoppas från att nå de kriminella organisationerna. Men de drygt 100 identifierade målvakterna har samtidigt kunnat släppa igenom 12,3 miljoner kronor till den undre världen.

Myndigheter och banker i de flesta EU-länder, som Sverige, har deltagit i operation EMMA5 – samordnad av Europol, Eurojust och Europeiska bankförbundet EBF – men även exempelvis Norge, Australien, Ukraina och USA.

– Det finns ett problem med banköverföringssystemet där bankerna å ena sidan vill göra det så enkelt som möjligt för kunderna, medan deras säkerhetsavdelningar vill skydda kunderna och stoppa bedrägliga pengar. Jag upplever att bankerna blivit allt bättre, att de har en stark vilja att stoppa det här, säger Karin Lundqvist.

Brottsligheten utövas till 90 procent på nätet, enligt Europol, och grundar sig i olika slags cyberbrott. Ofta rekryteras personer på till synes uppriktiga vis, exempelvis jobberbjudanden på mejl eller sociala medier, och vanligen är offren under 35 år och sådana som har ekonomiska svårigheter.

– I bedrägerier där pengarna kommer från utlandet är de inblandade något äldre, medan de är yngre i så kallade wishing- och romansbedrägerier. Organisatörerna bakom penningtvätten i Sverige är i första hand koncentrerad till Malmö, sedan Stockholm och i viss mån Göteborg, säger Karin Lundqvist.

– Du kan som målvakt bli dömd för brott, rentav av oaktsamhet. Om du medvetet agerar trots att du har skälig anledning att misstänka att pengarna kommer från brott, att du borde inse det. Får du exempelvis ett erbjudande som låter för bra så är det antagligen det, och om du råkar göra fel ska du kontakta din bank, inte göra något själv.