Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU:s ledare ger klartecken för nästa steg i Brexit

Theresa May i Bryssel på fredagen.
Theresa May i Bryssel på fredagen. Other: Frederic Sierakowski/Isopix IBL

Grattis Theresa May, hälsar EU-basen Donald Tusk sedan dagens EU-toppmöte enats om att starta nästa fas i förhandlingarna om brexit.

Men om migrationen är oenigheten fortsatt stor.

”EU-ledarna överens om att gå vidare till fas två i brexitsamtalen. Grattis premiärminister Theresa May!” skriver Tusk på Twitter sedan de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer tagit sitt väntade beslut.

Att ”tillräckliga framsteg” i de inledande förhandlingarna skulle konstateras har i princip varit klart sedan förra veckan, då en uppgörelse till sist nåddes mellan May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel.

Men Juncker varslar om att mycket fortfarande återstår att lösa på Storbritanniens väg ut ur EU.

– Den andra fasen är betydligt svårare än den första – och den första var väldigt svår, konstaterade han på väg in till mötet i morse.

– Det första verkligt stora steget nu är att Storbritannien måste säga vad de vill ha, i tydliga ord. Det kommer nog att ske inom några veckor. Sedan kommer vi att ha en väldigt klar europeisk åsikt (om förhandlingspositionen) i mars, sade i sin tur Maltas premiärminister Joseph Muscat på väg in till dagens diskussioner.

Dagens toppmöte har förutom brexit också ägnats åt framtida format för den ekonomiska politiken och planerna på att exempelvis införa en gemensam ”eurofinansminister”.

I går satt ledarna under lång tid och diskuterade läget i migrationspolitiken. Där är oenigheten fortsatt stor, framför allt i frågan om huruvida alla medlemsstater ska tvingas att vara med och ta emot flyktingar.

– Ståndpunkterna har inte förändrats, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon efter midnatt lämnade toppmötesbyggnaden efter en utdragen middag.

– Jag gjorde det väldigt klart att jag inte är nöjd med det faktum att reglerna vi har inte fungerar. Solidaritet kan inte bara gälla externt, utan även internt, sade Merkel.

När det gäller behovet att skydda EU:s yttre gränser och stötta afrikanska länder, så att färre migranter ger sig av på farliga resor mot Europa, så är samsynen större.

Tjeckiske premiärministern Andrej Babis beskrev gårdagens diskussion som ”ganska stormig”, enligt Reuters – och stod samtidigt fast vid att länderna i Östeuropa inte kommer att låta majoriteten tvinga på dem några obligatoriska flyktingkvoter.

Statsminister Stefan Löfven beskrev diskussionen som saklig, samtidigt som det finns spänningar.

– Det är fortfarande väldigt svårt. Det är komplext, det är mycket känslor och olika perspektiv, men jag tror ändå att det finns en medvetenhet om att om vi inte fixar det här, då har vi också stora problem, sade Stefan Löfven efter mötet.

EU-ledarna är dock överens om att förhandlingarna som pågår om olika migrationsförslag ska fortsätta under våren, med siktet inställt på att bli överens senast i juni 2018.

– Vi ska sikta på enhällighet, men sedan kvarstår faktum att om vi inte kommer överens, så kan vi fatta beslut med kvalificerad majoritet, sade Löfven, vilket i praktiken betyder att något eller några länder blir överkörda.

Inför mötet lyckades värden, permanente rådsordföranden Donald Tusk, reta upp en rad länder rejält, däribland Sverige. Orsaken var att Tusk signalerat att han är beredd att slopa idén om tvingande flyktingkvoter i EU om länderna inte kommer överens.

Sverige och flera andra länder såg det som att Tusk valde sida och ställde sig bakom de länder som vägrar att acceptera bindande kvoter i asylmottagningen, främst Polen och Ungern.

Enligt Löfven fick Tusk inse under mötets gång att han inte har något större stöd för sin uppfattning.

– Han ser väl att han inte har en majoritet för det, konstaterade Löfven i natt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.