Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

EU:s skatteparadis slipper svartlistning

Malta borde finnas med på lista över skatteparadis, menar kritiker.
Malta borde finnas med på lista över skatteparadis, menar kritiker. Other: Ray Roberts/REX

EU:s svarta lista över skatteparadis riskerar bli svag eller till och med tom, befarar organisationen Oxfam. Exempelvis kommer inte EU-länder som varit dragplåster för skatteplanering att ingå. Finansminister Magdalena Andersson hoppas på en väl avvägd lista.

Efter Panama- och Paradisläckan har allt fler kritiska röster mot skatteparadis höjts inom EU och det sedan länge påbörjade arbetet med en svart lista över skatteparadis fått förnyad fart. 

På tisdag förväntas EU:s finansministrar besluta om listan. Förhoppningen är att denna ska pressa länderna på listan att ändra sin skattelagstiftning.

Men risken är att listan blir väldigt svag eller till och med tom, varnar den ideella organisationen Oxfam. 

I en rapport konstaterar Oxfam att fyra EU-länder inte lever upp till de tre kriterier som EU har satt upp för att identifiera skatteparadis: transparens, rättvis beskattning och deltagande i internationella forum om skatt. Det handlar om Nederländerna, Irland, Luxemburg och Malta. Men inget av de länderna kommer att finnas med på listan, som beslutas enhälligt av EU-länderna.

– Om EU använde sina egna kriterier så borde de hamna på listan, säger Robert Höglund, kommunikationschef på Oxfam i Sverige.

Finansminister Magdalen Andersson konstaterar att alla EU-länder lever upp till två av tre kriterier.

– Vad gäller de EU-länder som inte lever upp till det tredje kriteriet så hanteras det i EU:s så kallade uppförandekodgrupp där man diskuterar aggressiva skatteregimer. Det som är bra är att diskussionen om listan har gjort att arbetet i den gruppen har tagit fart på ett sätt som det kanske inte hade gjort annars. 

Även utöver att inte EU-länderna kommer att vara med befarar Oxfam en tunn lista. Den schweiziska regeringen förklarade exempelvis efter ett möte med EU:s finansministrar att man inte väntar sig att landet hamnar på svarta listan. 

– Om de kommer med beror på i vilken utsträckning de lever upp till de kriterier som har blivit uppsatta, det diskuterar vi på tisdag i Bryssel, kommenterar Magdalena Andersson.

När Oxfam använder EU:s kriterier kommer man fram till att 35 länder borde hamna på listan, EU-länderna borträknat.

– Men vi befarar att det blir färre, säger Robert Höglund.

Oxfam är också kritiskt mot EU:s hemlighetsmakeri när det gäller att skapa listan. Det enda som är känt är kriterierna. I övrigt görs arbetet konfidentiellt av EU:s uppförandekodgrupp.

Robert Höglund hoppas ändå att listan blir mer omfattande än den som OECD släppte i juni. Där ingår bara ett land, Trinidad och Tobago. Han betonar också att EU tar ett sort steg framåt bara genom att göra en lista.

Magdalena Andersson hoppas att listan leder till att länder anpassar sig till dess krav. 

– Jag hoppas att vi kommer överens om en väl avvägd lista, är tydliga med vilka kriterier vi har och gör en saklig bedömning utifrån de. Sverige har varit väldigt drivande i EU för att bekämpa skatteflykt.

Svarta listan

Följande länder borde ingå i EU:s svarta lista, förutom EU-länderna Luxemburg, Malta, Nederländerna och Irland, anser Oxfam:

Albanien, Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bermuda, Bosnien och Hercegovina, Brittiska Jungfruöarna, Kocköarna, Caymanöarna, Curacao, Färöarna, Makedonien, Gibraltar, Grönland, Guam, Hong Kong, Jersey, Marshallöarna, Mauritius, Montenegro, Nauru, Nya Kaledonien, Niue, Oman, Palau, Serbien, Singapore, Schweiz, Taiwan, Trinidad och Tobago, Förenade Arabemiraten, Amerikanska Jungfruöarna och Vanuatu.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.