Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Eva Christiansen får betalt för att låna pengar

01:58. Eva Christiansen får varje månad pengar av sin bank – för att hon lånar pengar. Danska centralbanken har sänkt styrräntan till minus 0,75 procent och Evas lån har blivit en världsnyhet.

Eva Christiansen trodde inte sina ögon när hon fick se räntan på sitt lån – den var negativ. Det är en av konsekvenserna av att den danska centralbankens minusräntepolitik – de har sänkt sin styrränta ner till -0,75 procent.

Först ropade Eva Christiansen högt av glädje över att ens ha fått lånet beviljat. Hon var heller inte missnöjd med räntan, 0,2988.

Men under de två veckor som gick innan lånet gick igenom alla instanser hann den danska centralbanken, Nationalbanken, sänka räntan ner till -0,75 procent.

Resultatet för Eva Christiansen blev att hennes låneränta reglerades till minus 0,0172.

– Titta, vare månad får jag sju kronor, säger Eva Christiansen och visar oss papperen på hennes lånevillkor inne på kontoret i Hvidovre, en förort till Köpenhamn.

Vad händer i ekonomin med en minusränta, frågade sig många efter att Riksbanken sänkt räntan ytterligare på onsdag, ner till -0,25 procent.

En del svar kan sökas i Danmark där centralbanken i början av året under loppet av en månad sänkte räntan ner till -0,75 procent. Dock av andra skäl än Riksbanken. Här handlar det om att försvara den danska kronans fasta växelkurs mot euron, som har sjunkit i värde på senare tid. Eftersom Danmarks ekonomi är på väg upp har investerare spekulerat i att den fasta växelkurspolitiken spricker, något som man nu försöker förhindra med en låg ränta.

För Eva Christansens del är följderna av minusräntepolitiken högst oväntade. Hon trodde knappt vad hon hörde först.

– Jag var så nervös för om jag ens skulle få lånet godtaget. Så ringde de och sa, det har gått igenom. Då blev jag så glad att jag tjoade rakt ut, så ringde de igen och sade: du kommer faktiskt att få pengar tillbaka.

Att det här är ovanligt förstod hon först när medier började kontakta henne.

– Nu förstår jag att det här är en världsnyhet och att jag är en av få i världen som fått ett sådant här lån.

Eva Christiansen är parterapeut och sexolog. Lånet ska gå till hennes företag som håller på att utveckla en ny webbsida för folk som vill träffas. Det är ett så kallat flexilån som är bundet i tre år.

– Så i tre år får jag pengarna tillbaka, konstaterar hon nöjt.

Riktigt så enkelt är det dock inte. Banken tar ut en avgift på 271,33 kronor i månaden, så totalt betalar hon 264,33 kronor.

Med de förmånliga villkoren känner hon sig nu lugn och kan koncentrera sig på lanseringen av den nya webbsajten.

– Jag behöver inte tänka på pengar och webbutveckling kostar mycket pengar.

Men hon är inte frestad att låna mer. Eva Christiansen är försiktig med pengar och hoppas i stället att den nya webbsajten blir en succé och att hon snart kan betala tillbaka lånet. Fast hon tänker unna sig en semesterresa i påsk.

– Jag har jobbat så mycket med det här så nu blir det lite semester.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.