Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 01:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/eva-nordmark-ny-arbetsmarknadsminister-detta-blir-hennes-utmaningar/

Ekonomi

Eva Nordmark ny arbetsmarknadsminister – detta blir hennes utmaningar

Eva Nordmark blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister efter åtta år som ordförande för Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Foto: Anders Wiklund/TT

I dagens regeringsförklaring meddelade Stefan Löfven att Eva Nordmark blir Sveriges nya arbetsmarknadsminister. 

– För oss är det viktigt att det är en person med handlingskraft. Jag är alldeles övertygad om att Eva har det, säger Carina Lindfelt, avdelningschef för marknadsfrågor på Svensk Näringsliv.

Så tidigt som i januari spåddes Eva Nordmark bli minister i den nya regeringen, något hon då dementerade. Nu ersätter ordföranden för Tjänstemännens centralorganisation, TCO, den avgående arbetsmarknadsministern Ylva Johansson.

I ministerrollen har hon flera utmaningar framför sig under den kommande mandatperioden. Det menar Lena Granqvist, samhällspolitisk chef på fackförbundet Sveriges Akademiker, Saco. 

Framför allt slår fackförbundet ett slag för den svenska partsmodellen. Modellen går ut på att arbetsgivarorganisationer och facken gemensamt kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, i stället för att staten tar varje enskilt beslut. 

– Det är viktigt att arbetsmarknadsministern förstår modellen och försvarar den både nationellt och internationellt, säger Lena Granqvist.

I dag är 2,7 procent av svenska akademiker öppet arbetslösa. Vid en kommande lågkonjunktur kommer antalet arbetslösa som är högutbildade att öka, menar Lena Granqvist. Det i sin tur kräver särskilda åtgärder.  

– Fler med högre utbildning kommer att drabbas, då krävs det särskilda resurser för att klara av att hantera den nya gruppen av arbetslösa, säger Lena Granqvist. 

Fackförbundet Unionen hoppas att arbetsmarknadsministern ser över etableringsjobben. Förra året kom regeringen och arbetsmarknadens parter överens om att etableringsjobb ska införas. Syftet är att fler nyanlända och långtidsarbetslösa ska sättas i arbete. Trots överenskommelsen har en reform ännu inte trätt i kraft. 

– Dessutom måste vi förstärka a-kassan. Många av våra medlemmar ligger över inkomsttaket och drabbas hårt vid arbetslöshet eftersom de får ut för lite av sina löner. Om vi inte gör något åt det riskerar förtroendet för a-kassan att minska långsiktigt, säger Martin Linder, ordförande på Unionen. 

Lena Granqvist håller med om att a-kassan behöver reformeras. 

– A-kassan är ett system som har urholkats under en lång tid. Vi behöver en försäkring som garanterar människor en omställning, säger hon. 

För arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv är reformen av Arbetsförmedlingen en av de centrala frågorna kommande mandatperiod.

– Våra företag nämner alltid utmaningen med kompetensförsörjningen. Där kan man inte bortse från att Arbetsförmedlingen har en viktig roll. Därför det är jätteviktigt att en ny minister tar tag i den förändring av Arbetsförmedlingen som är på gång. Det är en tuff process med förändring samtidigt som kärnuppdraget ska uppfyllas, säger Carina Lindfelt.

Svenskt näringslivs Carina Lindfelt tror att Eva Nordmark har den handlingskraft som krävs för ministerrollen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Förändringen av Arbetsförmedlingen är en av de viktigaste frågorna även för arbetsgivarorganisationen Almega, som verkar inom tjänstesektorn.

– Sverige behöver reformer som gör att företagen kan växa och fortsätta skapa jobb. Högst på tjänsteföretagens dagordning står en reformerad Arbetsförmedling, moderniserad arbetsrätt och förbättrad kompetensförsörjning, säger Andreas Åström, chef för näringspolitik och kommunikation på Almega.

LO spår att Eva Nordmarks största utmaning blir att hitta blocköverskridande lösningar. Framför allt när det kommer till mer resurser för att stärka arbetsmarknadsutbildningen. 

– Det går dåligt både för Arbetsförmedlingen och privata utbildningssamordnare, flera av dem går i konkurs. Där behöver Eva Nordmark hitta breda kompromisser över blockgränserna, säger Karl-Petter Thorlwaldsson, ordförande på LO. 

Löfven meddelade också att Ann Linde blir ny utrikesminister, efter Margot Wallström, samt att Anna Hallberg blir statsråd på Utrikesdepartementet.