Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Förslaget är dödfött i denna riksdag – men det kommer mer

Det förslag som regeringen och Vänsterpartiet presenterade i dag kommer inte att gå genom riksdagen. Därför lägger civilministern senare två andra propositioner om vinster i välfärden, som regeringen hoppas få den borgerliga oppositionens stöd för. Diskussionen om vinster i välfärden är en svår balansgång för S och MP.

Vid lunchtid presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S) och V-ledaren Jonas Sjöstedt en lagrådsremiss om en begränsning av friskolors och privata omsorgsföretags möjligheter att ta ut vinst. Förslaget upprör näringslivet och de borgerliga partierna, som ju S och MP säger att de vill samarbeta med.

Egentligen hade regeringen helst velat göra upp över blockgränsen om reglerna för privata företag i välfärden, och få med också Moderaterna. Det skulle ge långsiktighet och stabila spelregler för kommuner och landsting, där privata skolor och omsorgsföretag blir ett allt viktigare inslag. 

Men de borgerliga partierna vill absolut inte införa något tak för vinster i privata välfärdsföretagen. De har däremot varit öppna för kvalitetskrav och hårdare tillsyn, som kan begränsa företagens möjligheter att göra stora vinster. 

Moderaterna har gått längre och förespråkat att skolor med dåliga kunskapsresultat inte ska få ta ut någon vinst över huvud taget.

Men den borgerliga vägen har varit stängd för regeringen, eftersom Moderaterna har släppt fram regeringen Löfven med villkoret att Vänsterpartiet ska ingå i regeringsunderlaget och stödja budgeten. Priset för att få Vänsterns stöd är ett radikalt förslag mot vinster i välfärden. Går regeringen inte Jonas Sjöstedt till mötes har han hotat att sluta stödja budgetpropositionerna. Då svajar åter regeringen.

Det är samtidigt omöjligt att få med de borgerliga på detta förslag. 

Den väg civilminister Ardalan Shekarabi nu väljer är att först lägga fram förslaget, som är förhandlat med Vänsterpartiet. Sedan planerar regeringen att lägga ytterligare två propositioner, som man hoppas kunna få borgerligt stöd för. Det första förslaget gäller att det ska göras en hårdare tillståndsprövning av ägare och ledningar i bolag i skola och omsorg, för att garantera att de är seriösa. Det har de borgerliga och SD efterlyst i riksdagen. Den andra propositionen är inte annonserad ännu, men handlar om bättre vilkor för ideella friskolor och omsorgsföretag. De kommer inte att omfattas av krav på vinstbegränsning i det förslag som snart presenteras, och i den senare propositionen kan de undantas från EU:s upphandlingsregler. 

Också när det gäller ideellt drivna välfärdsföretag har en riksdagsmajoritet bestående av de borgerliga och SD efterlyst förändringar.

Bägge förslagen ska presenteras före den 20 mars, och beslutas före valet. Det återstår att se hur oppositionen tar emot dem. Men när det gäller dagens lagrådsremiss är det enkelt att göra en prognos: den är dödfödd i dagens riksdag. Däremot kan det bli ett hett ämne i valrörelsen.

Valdebatten kommer att kretsa kring vilka effekter förslagen får. Enkelt uttryckt: blir det framför allt nedlagda välfungerande privata skolor och äldreboenden eller blir det framför allt fler lärare och skolbibliotek? Näringslivet och de borgerliga hävdar det första, regeringen det andra.

Väljarkåren är emot vinster i välfärden, men samtidigt för valfrihet. Det kommer att bli en kamp som mobiliserar både lobbyister och politiker om vilken aspekt som är den överskuggande. 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.