Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ewa Stenberg: Lägenhetsaffärer är alltid känsliga för regeringen

Margot Wallström.
Margot Wallström. Foto: Nicklas Thegerström

Tveksamma bostadsaffärer och LO-toppar som lever flott på medlemspengar slår hårt mot en regering vars förtroende redan rasat. De blir också en black om foten om utrikesministern har statsministerambitioner.

Det som är för bra för att vara sant är oftast inte sant, lyder en förhållningsregel som går att tillämpa på mycket i livet.

Den använde inte utrikesminister Margot Wallström när Kommunals ordförande erbjöd henne en 89 kvadratmeter stor lägenhet i  centrala Stockholm, fullt möblerad med omkostnader betalda, för 12.432 kronor i månaden.

Utrikesministern ställde frågan till fackförbundsordföranden Annelie Nordström om hon gick förbi någon bostadskö innan hon tackade ja till lägenheten. Margot Wallström säger att hon fick försäkringar om att hon inte gjorde det. Hon säger att Kommunals ordförande ljög för henne. Nordström säger däremot att statsrådet missförstått. Det är ett gräl för öppen ridå som visar hur allvarlig frågan är, men att det skulle gå att få en sådan lägenhet utan att gå före någon bostadskö är helt enkelt för bra för att vara sant.

Enligt regeringskansliets och Sveriges Kommuner och landstings vägledning om mutor och jäv finns det några frågor som en offentligt anställd bör ställa sig om man erbjuds något av en utomstående part:

Är detta en förmån och varför erbjuds den mig?

Finns det en koppling mellan förmånen och min tjänsteutövning?

Hur är förmånen beskaffad och vad är den värd?

För att svara på frågorna och se om det är en förmån måste man undersöka andrahandshyran för en möblerad 89 kvadratmeter stor lägenhet med bredband och tv i Stockholms city. Ser man till priserna på Blocket är drygt 12.000 kronor i månaden en låg hyra. De som hyrs ut via sajten är betydligt dyrare.

Erbjudandet har dessutom en direkt koppling till utrikesministerns tjänsteutövning. Enligt Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö finns i hyreskontraktet ingen möjlighet till förlängning ”efter att anställningen upphört”, vilket syftar på Wallströms ministerpost.

Hade Margot Wallström varit omdömesgill borde hon ha avböjt lägenhetserbjudandet och köpt en lägenhet eller hyrt en andrahandslägenhet på marknadsmässiga villkor. Med hennes nuvarande och tidigare inkomster borde inte det vara något problem.

Nu leder misstaget i stället till kritik från Institutet mot mutor och misstankar om korruption. Det stänker på Wallström och på hela regeringen.

Statsminister Stefan Löfven kom från ett LO-förbund till partiordförandeposten i Socialdemokraterna. Han har profilerat sig genom att tala om moral och hederlighet.

Därför slår Aftonbladets avslöjande om sprit, sexshow och gratis semestrar som Kommunals lågavlönade medlemmar fått betala, i veka livet på regeringen. Ordet fackpamp kommer till heders igen och det är troligen bara en tidsfråga innan Kommunals ordförande kommer att tvingas avgå.

När bostadspolitik håller på att bli en av de största politiska frågorna illustrerar LO-förbundet hur dåligt hyresmarknaden i Stockholm fungerar. Aftonbladet berättar om kommunalare som nu annonserar om att byta sina hyresrätter mot lägenheter som ska ombildas till bostadsrätter. På så sätt kan de göra miljonklipp.

Kommunal har inte lämnat någon hyreslägenhet till bostadsförmedlingen sedan 1999. Förklaringen är enligt fackförbundsordföranden Annelie Nordström att fackförbundets mål om att hälften av bostäderna ska bebos av Kommunals anställda ännu inte är uppfyllt.

Det kom ännu längre från att förverkligas när utrikesministern fick en lägenhet. Frågan är om Kommunal gav den till Wallström som ett utslag av vänskapskorruption eller för att öka sitt politiska inflytande. Det låter orimligt att den inte skulle gå att hyra ut på flerårskontrakt på den öppna marknaden via bostadsförmedlingen.

I Stockholm är bostäder pengar, det kan vare sig regeringen eller LO ha undgått. Alla regeringschefer borde ha lärt av historien att lägenhetsaffärer är explosiva, senast illustrerat av Håkan Juholt (S) som fick stark offentlig kritik för att ha låtit riksdagen stå för också sin sambos boendekostnader.

Det är svårt att begripa varför regeringen inte har försökt att skapa ett system som liknar riksdagens, där ledamöter kan få hyra lägenheter i ordnade, transparanta och reglerade former.

Statsministern har sett sliten ut under vintern, samtidigt som utrikesministern har varit i fullt slag och börjat göra inrikespolitiska utspel. Senast handlade det om civil värnplikt. Det är lätt att tänka sig att Margot Wallström, en av Sveriges mest kända politiker och med det mest imponerande cv:t av alla i  regeringen, kan se en framtid som statsminister om Stefan Löfven skulle krokna.

Det som händer nu ger Löfven fler dystra dagar, samtidigt som Margot Wallström får en ännu svårare resa till partiordförandeposten, om hon vill satsa på den.

Detta har hänt.

De senaste dagarna har Aftonbladet avslöjat en rad besvärande omständigheter i fackförbundet Kommunal.

Bland annat har en restaurang som fackförbundet äger i Stockholm hyrts ut till sexshower.

Kommunals ordförande Annelie Nordström och kassören och tredje vice ordföranden Anders Bergström, ansvarig för bolaget bakom restaurangen, har semestrat på ön Marholmen i Stockholms skärgård utan att betala för sig. Marholmen ägs av Kommunal.

I torsdags lämnade Anders Bergström alla sina uppdrag i Kommunal.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.