Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ewa Stenberg: Löfven har bara dåliga val

02:58. Statsministern höll presskonferens efter Sverigdemorkaternas besked att de kommer att fälla regeringens budget.

Regeringen Löfven hann inte ens fylla två månader innan regeringskrisen kom. SD bytte strategi och väljer att försöka fälla alla regeringar som inte minskar invandringen. S och MP:s hopp att få regera vidare står nu till de borgerliga.

Sverigedemokraterna är det enda riksdagspartiet som inte upplevt någon tillbakagång i riksdagsvalen. Partiet har gått ständigt framåt. Det har haft en tydlig strategi att försöka bli betraktat som ansvarstagande och möjligt att göra överenskommelser med. I det senaste valet hade SD också målet att bli vågmästare.

Tisdagens beslut borde med tanke på det ha varit givet: att inte bryta riksdagens praxis och därmed orsaka regeringskris. Men några saker har inträffat som ändrat Sverigedemokraternas kalkyl.

För det första är partiet byggt kring en fråga: invandringen. Denna fråga har inte sedan 1990-talet varit lika aktuell som den är i dag. Nu anländer allt fler flyktingar från krigets Syrien, och oron sprider sig i SD och bland dess väljare. Partiet har fått makt över svensk politik, och att avstå från att göra något och låta MP och S regera vidare skulle väcka intern kritik.

För det andra har SD nu blivit så stort att det kan höja ambitionsnivån. Ju närmare Socialdemokraterna och de borgerliga samarbetar med varandra, desto mer framstår SD som det viktigaste oppositionspartiet. För det tredje har SD fått många nya väljare från Moderaterna, som inte valt SD för att hjälpa Stefan Löfven ur hans knipa. S och MP må lova högre a-kassa och lägre skatt för pensionärer, det lockar uppenbarligen inte det nya, mer borgerliga SD. Resultatet när SD vägde för och emot blev alltså att släppa retoriken om att SD inte kommer att ställa till kaos. Hädanefter kommer Sverigedemokraterna att satsa allt på invandringsmotståndet. Partiet riskerar att få gå till ett extra val i ett läge när den skicklige partiledaren Jimmie Åkesson är sjukskriven. Men samtidigt ser SD ett gyllene läge att få bedriva valrörelse samtidigt som flyktinginvandringen ökar dramatiskt. Regeringen Löfven är nu i den situation som Nationalencyklopedin kallar regeringskris, när det ifrågasätts att regeringen förmår styra landet. Gör regeringen ingenting och SD och de borgerliga står fast vid sina besked kommer inte den rödgröna budgeten att gå igenom. Stefan Löfven bjöd redan igår kväll in de borgerliga för samtal. Regeringen hoppas att alliansen ska rädda den, genom en kompromiss. Den som lyssnat på de borgerliga partierna den senaste veckan har svårt att tro att allianspartierna vill rädda regeringen. Troligen kommer alliansen att hålla ihop och kräva mycket bra betalt för sitt stöd, så bra att vare sig V eller MP kanske inte kan stödja budgeten längre.

Stefan Löfven har ett annat alternativ om överläggningarna inte går i lås. Att gå till talmannen och lämna sin avskedsansökan, och sedan hoppas försöka komma tillbaka som statsminister för en ren S-regering. Men han har tidigare tydligt avvisat detta och en sådan manöver skulle skaffa S ytterligare en svuren fiende i riksdagen. För MP skulle knappast acceptera att bli stödparti åt S. Och det är fler vänner, inte fiender, som Löfven behöver. Skulle han i stället ge sig in i ett samarbete med alliansen skulle det minska alternativen i svensk politik, och spela SD i händerna.

S-ledaren har bara dåliga val. Han kan hamna i ett läge då ett extra val ter sig som det minst dåliga och mest renhåriga. Men en socialdemokrati som går till val efter att inte ha klarat av att regera mer än två månader, trots försäkringar om motsatsen, är ett uselt utgångsläge. S och MP kan förvisso trösta sig med att inte ha backat lika mycket i opinionen som alliansen gjorde sina första månader. Men det är en klen tröst efter den första regeringskrisen sedan år 1990.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.