Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ewa Stenberg: Stefan Löfvens huvudvärk tilltar

Regeringen har fått sin första ministeraffär, och statsminister Stefan Löfven måste dra en gräns. Margot Wallström har hittills varit ett trumfkort för honom. Nu riskerar hon att förvandlas till en belastning.

För den som redan är sjuk och har nedsatt immunförsvar kan en influensa vara dödlig. En frisk person klarar den och är opåverkad efter någon vecka.

Den här regeringen har en nedsatt motståndskraft. Förtroenderas, kriser som tvingat fram oönskade beslut och en riksdagsmajoritet emot sig – sjukdomshistorien är redan lång.

Redan i söndags distanserade sig Stefan Löfven från sin utrikesminister. ”Jag tycker det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt. Inget formellt fel är vad jag vet begånget, men det hade varit bättre”, sade han till SVT.

Statsministern hade hellre velat prata sakpolitik än om statsrådens hyreskontrakt. Det kan man förstå. På tisdagen inledde chefsåklagare Alf Johansson en förundersökning om mutbrott. Det innebär att Wallströms bostadsaffärer kommer att dominera den politiska dagordningen ett tag till. Frågan som Stefan Löfven sannolikt ställer sig är hur lång tid hans regering har råd med denna diskussion och vilken skada den kan tillfoga förtroendet för hans redan svaga regering.

Statsministern får börja med att fråga sig om Margot Wallström kan bli fälld. Det han sade i söndags om att inget formellt fel är begånget tyder på att han inte trodde att en förundersökning skulle inledas. Nu får han tänka om. Det är svårt att förutse utgången av förundersökningar om mutbrott. Det finns ett antal friande domar efter åtal som åklagarna på Riksenheten mot korruption varit övertygade om skulle ha lett till fällande domar.

Malmös tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu (S) fick till exempel en Sydafrikaresa värd 34.000 kronor av it-företagaren Dan Olofsson, som hade gjort flera stora affärer med kommunen. Både tingsrätten och hovrätten friade eftersom de ansåg att det var en vänskapsgåva.

När det gäller Wallströms hyreskontrakt måste åklagaren visa att inte också det var en kompispresent, utan att fackförbundet Kommunals ledning gav den till henne i syfte att påverka statsrådets tjänsteutövning.

Skulle chefsåklagaren delge Wallström misstanke om tagande av muta blir det skarpt läge för Stefan Löfven. Hans företrädare som statsminister, Fredrik Reinfeldt, valde att låta två statsråd avgå efter misstankar om att bland annat ha anlitat svart arbetskraft, utan att någon förundersökning hade inletts.

Men två andra av hans ministrar fick å andra sidan arbeta vidare trots att det pågick förundersökningar. Det gäller utrikesminister Carl Bildt (M) som misstänktes för helts mot folkgrupp sedan någon annan hade skrivit hatiskt i kommentarsfältet på hans blogg och migrationsminister Tobias Billström (M) som misstänktes för insiderbrott med gruvaktier. Bägge friades från misstankarna. Uppmärksamheten kring dem var inte lika stor som kring Wallströms lägenhet.

Margot Wallström är en mycket viktig minister i regeringen Löfven, en välkänd och tydlig politiker med stark profil, avskydd av vissa, älskad av andra. Hon är den mest populära ministern av alla. Statsministern har därför starka skäl att hålla henne om ryggen. Men bedömer han att detta kan sluta med ett åtal för korruption har han inte råd att göra det. Hans politiska kapital är inte tillräckligt och oppositionen är för hotfull.

Om inte Stefan Löfven agerar riskerar han att oppositionen förekommer honom, och riktar misstroendevotum mot utrikesministern. Flera röster har redan höjts inom Moderaterna för detta, och för var dag som affären fortsätter blir de starkare. Moderatledaren Anna Kinberg Batra håller emot, hon vill inte riskera en regeringskris i nuläget, men frågan är om hon är stark nog att stå emot hur länge som helst.

Margot Wallström har hittills varit ett ess för Stefan Löfven. Nu riskerar hon att förvandlas till en black om foten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.