Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ex-direktörer: Prata med SD eller utlys nyval

Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) vid presskonferensen om decemberöverenskommelsen.
Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M) vid presskonferensen om decemberöverenskommelsen. Foto: Nicklas Thegerström

I en debattartikel i Dagens Industri går tre före detta näringslivstoppar till attack mot Decemberöverenskommelsen (DÖ) som de menar skadar svenskt näringsliv. Budskapet till riksdagspartierna är: Börja förhandla med Sverigedemokraterna eller utlys nyval.

– Det är horribelt att de borgerliga partierna har gett upp alltihop, de har gett regeringen carte-blanche, säger Volvos förre koncernchef och tidigare ordföranden för Svenskt näringsliv Sören Gyll, som tillsammans med Saab Scanias tidigare koncernchef Lars V Kylberg och förre Ericssondirektören Stefan Hanna, nu kommunalråd i Uppsala (C), står bakom debattartikeln.

På vilket sätt skulle ett nyval vara bra?

– Den här erfarenheten kommer visa att man måste hitta kompromisser för man kan inte ge över till motståndarna på det här sätter när det är ganska stor skillnad i politiken, säger Sören Gyll.

Hur skulle svenskt näringsliv gynnas av större inflytande av Sverigedemokraterna?

Det grundläggande som vi tar ställning till är att vi inte kan ha en situation som den här. Vi tar inte ställning till Sverigedemokraterna. Det får politikerna lösa. Men vi är emot att man så enkelt ger upp sin politik och sitt inflytande till den andra parten. Sverigedemokraterna går fram på grund av det läge vi har. De växer hela tiden och jag plockar upp i flera sammanhang att fler och fler röstar på dem, och ganska mycket näringslivsfolk har gjort det för de förstår inte hur politikerna kan agera på det här viset.

– Det fantastiska är också att SD har nästan lika många röster som Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ett parti som man inte ens pratar med eller ens hälsar på men som många har röstat på. Då måste man åtminstone prata med dem. Det är helt ofattbart, säger Sören Gyll.

Ser du någon fara i att ett parti med ideologiska rötter i nazism och högerextremism skulle få ett ökat inflytande?

Jag ser en större fara i att SD får ett ökat inflytande i nästa val om det här får fortgå. Då har det under en ganska lång period varit en politik som jag uppfattar att väljarna inte vill ha. Man har accepterat en lösning utan att tänka igenom konsekvenserna och oavsett vem som regerar leder Decemberöverenskommelsen i fel riktning.

Hur allvarligt är det för svenskt näringsliv?

– Socialdemokraterna har alltid tagit hänsyn till svenskt näringsliv och jag har fullt förtroende för statsminister Stefan Lövfen, han vet vad vi pratar om. Men nu sitter de och styr en regering som verkar mycket svag. Vi har två andra partier till vänster om Socialdemokraterna som är ganska ointresserade av få näringslivet att fungera. För mig är Miljöpartiet i allt väsentligt näringslivsfientligt. Det är emot all normal samhällsplaneringen och sitter nu med bestämmanderätten.

– Syftet med debattartikeln är att få i gång en diskussion om Decemberöverenskommelsen. Politikerna måste hitta en annan lösning än att helt ge över till motsatta sidan, säger Sören Gyll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.