Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ex-statsminister i Finland anklagar Nordea för arrogans

Förre finländske statsministern Paavo Lipponen kritiserar Nordea för arrogans mot Finland och hotar med att byta bank

Det som fått Lipponen på stridshumör är ett pressmeddelande från banken i förra veckan med rubriken "Ett hopplöst fall". Det som är ett hopplöst fall enligt Nordea är den finländska ekonomin som spås en dålig utveckling framöver.

– Finns det någon gräns för den svenska bankens arrogans, frågar Paavo Lipponen i en insändare i finländska Helsingin Sanomat.

– Ett sådant sätt att uttrycka sig är inte värdigt en bank och dessutom stämmer det inte, skriver Lipponen, och undrar om överlägsenheten bero på att finländska Nordea degraderats till filialkontor.

Han luftar dessutom en misstanke om att en högt uppsatt tjänsteman vid Nordea ska ha varit utomlands och agerat för att Finlands kreditvärdighet ska nedvärderas.

– Absurt, kontrar Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju:

– Det är klart att ingen gjort det. Det är ju inte ens möjligt, eftersom kreditvärderarna inte tar emot experter utomlands utan själva kommer hit på besök för att intervjua olika experter, säger han till tidningen Talouselämä.

Om Nordea inte tar tillbaka vad man skrivit hotar Paavo Lipponen med att byta bank, skriver han i insändaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.