Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/expert-myndigheter-i-usa-kommer-agera-mot-swedbank/

Ekonomi

Expert: Myndigheter i USA kommer agera mot Swedbank

Bild 1 av 2 Torsten Fensby är expert på internationell skatteflykt.
Foto: Johannes Jansson/orden.org
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Nya uppgifter pekar på att Swedbanks vd och styrelse kände till misstänkt penningtvätt redan i höstas. Ändå gick vd Birgitte Bonnesen ut och nekade i flera intervjuer. 

– Ju sämre de hanterar det här, desto tuffare kommer amerikanska myndigheter vara, säger Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt. 

Rätta artikel

Enligt avslöjanden från Dagens Industri och SVT ska både vd Birgitte Bonnesen och styrelsen ha tagit del av en intern rapport som vittnade om misstänkt penningtvätt i banken.

Rapporten kom efter att Swedbank själva granskat transaktioner mellan sina kunder och och penningtvättsanklagade Danske Bank. Totalt rör det sig om misstänkta transaktioner motsvarande 80 miljarder kronor, som vd och styrelse ska ha fått vetskap om redan i september 2018.

Trots detta gick Birgitte Bonnesen upprepade gånger under hösten ut och förklarade att allt var lugnt i banken. 

– Vi hittade ingenting, svarade hon bland annat i en intervju med DI när hon fick frågor om de undersökta transaktionerna. 

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: Jonas Eriksson

I den interna rapporten finns också uppgifter som pekar på att Swedbank kände till kopplingen till ett stort ryskt penningtvättnätverk – ”The Russian Laundromat”.

Finansinspektionen (FI) uppger att rapporten redan är en del i granskningen som de gör av Swedbank tillsammans med tillsynsmyndigheterna i Baltikum. Utöver den granskningen finns inga uppgifter om att andra länder inlett undersökningar av härvan. 

Däremot är det mycket troligt att amerikanska åklagare tar upp det, enligt Torsten Fensby, internationell skattepolitisk expert. 

– Det är svårt att säga hur de värderar det här men jag tror de kommer agera oavsett. 

– Swedbank har redan brutit mot två olika amerikanska lagstiftningar. Bland annat eftersom transaktionerna är gjorda i dollar, säger han. 

Sanktionerna som kan komma från USA ligger på en annan nivå i jämförelse med vad till exempel den svenska Finansinspektionen kan göra. Förutom kraftiga böter i miljardklassen (dollar) har de också befogenhet att utesluta en bank från hela dollarsystemet. Någonting som skulle vara förödande.

– Ju sämre jobb Swedbank och FI gör nu, desto tuffare tror jag att de kommer vara mot banken. De är tvungna att gå Danske Banks väg från och med nu och visa total transparens och samarbetsvilja, säger Torsten Fensby.

Den externa granskningen som banken beställt ska presenteras för aktieägarna och allmänheten innan bolagsstämman i slutet av mars. Men redan nu har några av de största ägarna gått ut och meddelat att de tänker rösta för att ge styrelse och vd så kallad ansvarsfrihet på stämman. 

Ansvarsfriheten innebär att de inte kan hållas ansvariga för det gångna räkenskapsåret och till exempel avkrävas skadestånd från bolaget. 

Trots nya graverande uppgifter i härvan står de största ägarna, Sparbanksgruppen och Folksam, fast vid att de kommer rösta för ansvarsfrihet. 

– Vi har inte tillgång till källan. Om vi hade fått det så skulle vi inte ta del av den det vore fel eftersom sådan information måste komma till hela marknaden. Vi kan bara agera på bekräftad information, säger Carina Lundberg Markow. 

Alecta och AMF, två andra storägare, har sagt att de inväntar mer information innan de bestämmer sig. 

Läs mer: Storägaren backar Swedbanks vd trots nya uppgifter

Läs mer: Swedbanks miljardhärva stänker på sparbankerna

Läs mer: Peter Wolodarski: Swedbank och Skatteverket motarbetar journalistik