Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Expert: Omöjligt femdubbla byggtakten – på kort sikt

Bygge av hyres- och bostadsrätter i Ursvik utanför Stockholm.
Bygge av hyres- och bostadsrätter i Ursvik utanför Stockholm. Foto: Anders G Warne

Flyktingströmmen gör att det behövs lika många nya bostäder varje år under de kommande fem åren som under miljonprogrammet, enligt Boverket. Men enligt myndigheten blir behovet mycket svårt att uppfylla. Nu varnar experter för förvärrad bostadsbrist och ytterligare stigande bostadspriser, framför allt i storstäder som Stockholm.

– Vi har ett mycket stort byggbehov i Sverige oaktat den stora ökningen i antalet asylsökanden under hösten. En framtida ökning av antalet nyanlända skulle öka behovet ytterligare, säger Bengt J Eriksson, analytiker på Boverket.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB, senaste prognos från månadsskiftet oktober–november ökar den svenska befolkningen med 350 000 personer mer än vad man tidigare trott fram till år 2020. Orsaken är den kraftigt ökade invandringen, även om osäkerheten är stor vad de skärpta gränskontrollerna kommer att innebära.

– Om det skulle bli så att SCB:s prognos skulle infrias innebär det att vi behöver ännu fler nya bostäder på fem sex års sikt, även om prognosen känns mindre sannolik i dag än när den gjordes, säger Bengt J Eriksson.

Foto: Anders G WarneFoto: Anders G Warne.

Han anser att politikerna står inför flera stora utmaningar för att den framtida bostadsförsörjningen ska fungera. En är att bostadsbyggandet ska lyfta från 20 000–25 000 per år till uppåt 100 000. Det har tidigare bara skett i Sverige under miljonprogrammet och kostade statskassan stora pengar i form av generösa bostadssubventioner.

– Det är en sak att bygga bostäder för folk som har gott om pengar. Men det är en helt annan sak att få fram bostäder till personer som inte kan betala på samma sätt. Någon måste stå för kostnaderna, säger Bengt J Eriksson.

En annan utmaning är att hitta arbetskraft till byggindustrin som dessutom alltid har varit konjunkturkänslig. En tredje är att bygga upp den infrastruktur som krävs.

Foto: christine olssonMen det är omöjligt, tror Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi på Kungliga tekniska högskolan.

– Vi har inte en produktionsapparat som står redo, vilket innebär att det kommer att bli mycket dyrt att bygga. Det kanske kan gå på fem–åtta års sikt, men inte tidigare, säger han.

Det leder till ytterligare stigande bostadspriser.

– Det gäller i synnerhet i storstadsregioner, säger Stellan Lundström.

Han och andra experter ser ökad trångboddhet framöver på grund av att det stora behovet av nya bostäder troligen blir omöjligt att uppnå.

För att få fart på byggandet kräver Moderaterna att regeringen öppnar för en rad regelförenklingar.

– Man ska till exempel kunna dela kök. Det är det många som kan tänka sig, säger Ewa Thalén Finné, bostadspolitisk talesperson för M.

Det största oppositionspartiet vill bland annat att de förenklingar i regelverket som gjorts för tillfälliga asylboenden även skulle gälla permanenta bostäder. Bullernivåer behöver ses över och sjönära lägen kunna bebyggas.

– Det stora problemet vi har är bristen på byggklar mark, säger Ewa Thalén Finné.

Kan ni tänka er ett samarbete över blockgränsen?

– Vi har pratat om de här förslagen tidigare, Det är upp till regeringen att visa intresse.

Foto i text: Christine Olsson/TT.

Foto:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.