Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/expert-riktar-kritik-mot-norwegians-avhoppade-vd/

Ekonomi

Expert riktar kritik mot Norwegians avhoppade vd

Björn Kjos avgick som vd för Norwegian i torsdags. Foto: Andrea Brask

När en legendarisk norsk näringslivschef stiger åt sidan vid 72 års ålder blir han vederbörligen hyllad för att med två tomma händer ha skapat succén Norwegian. Vid Björn Kjos ålder brukar en vd ha avgått för länge sedan – ändå kom torsdagens besked abrupt.

I 17 år ledde han flygbolaget och han visste verkligen hur han skulle få det att växa. 

I början höll Norwegian till med ett hundratal anställda i baracker på flygplatsen Fornebu i Oslo. Uppgången kom ur nästan ingenting. 

I dag är Norwegian det största icke amerikanska flygbolaget i New York-regionen, men med satsningen på långdistansflygningar skapades också ett mer sammansatt flygbolag.

Den enorma kommersiella framgången har på senare tid hamnat i skuggan av svag lönsamhet. 

Björn Kjos, som fyller 73 i nästa vecka, har sagt att han funderat i tio år på att dra sig tillbaka. 

På torsdagen ansågs till slut rätt tid ha kommit. Framöver fortsätter han endast som rådgivare i bolaget och i specialprojekt. 

Jacob Pedersen, analytiker på danska Sydbank, är förvånad.

– Jag är kritisk till att det här sker nu – och att det händer så plötsligt. Särskild när så mycket i Norwegian koncentrerats till Björn Kjos, där han varit vd och samtidigt stor aktieägare.

Jacob Pedersen anser att lågprisbolaget borde ha gjort som många andra företag när personer ska bytas ut på höga poster: haft en efterträdare klar i tid. 

– Det här kunde verkligen ha skötts på ett bättre sätt. Norwegian kunde ha använt det senaste året till att finna en efterträdare, säger han.

Det kanske inte var meningen att förändringen skulle ske nu?

– Om du frågar mig så kunde det här inte ha ägt rum vid en värre tidpunkt, om man ser till vad som händer på verksamhetssidan. Många saker pågår runt Norwegian. Det är fortfarande ett företag som kämpar för sin överlevnad och som verkligen inte behöver ett vakuum i ledningen av bolaget.

Jacob Pedersen pekar på stigande bränslekostnader, valutaeffekter och en allmän motvind för flygbolagen, när han beskriver vad Norwegian har att brottas med. Men även problemen med Boeings 737 Max-flygplan, som parkerats på marken världen över och som Norwegian har 18 stycken av.

– Björn Kjos har varit väldigt skicklig på att få företaget att växa, men han har inte skapat effektivitet. Det är två olika typer av bolag och plötsligt måste Norwegian fokusera på effektivitet och lönsamhet i stället för på tillväxt, säger han.

Nyligen beslöt Lufthansas lågprisbolag Eurowings att avsluta satsningen på långdistansflygningar eftersom de inte går att få lönsamma, och bara flyga på kortare sträckor i Europa.

Vad Norwegian fortsätter att göra har Lufthansa alltså redan förstått är olönsamt och har därför dragit sig tillbaka. 

Hittills finns det inga bevis för att Norwegian klarar av det, anser Jacob Pedersen.

Han ser ett tydligt skäl till att Björn Kjos lämnar vd-posten i en tid när bolagets finanser inte är särskilt starka och positionerar sig för framtiden. Företaget blir mer flexibelt med en ny vd vid rodret.

Flexibelt för att det då blir lättare för ett annat bolag att ta över Norwegian, menar analytikern vid Sydbank. Men också större svängrum eftersom en ny vd efter att ha gjort sig bekant med bolaget i två, tre månader kan gå ut till marknaden och säga att han behöver x miljarder norska kronor för att vända bolaget rätt.

Det skulle ha varit svårare för Björn Kjos eftersom han redan gjort det två gånger de senaste 15 månaderna.