Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Expert: Risk för ny finanskris

Oljepriset stiger kraftigt på grund av oron i Nordafrika. Allt fler bedömare tror nu att priset stannar kvar på över 100 dollar per fat under lång tid framöver. Det hotar världskonjunkturen.

Oron för utvecklingen i Nordafrika och Mellanöstern drev på onsdagen upp oljepriset till dess högsta nivå på två och ett halvt år. Oljan kostade på eftermiddagen över 110 dollar per fat och världens börser sjönk. Nu oroar sig fler bedömare för att ett långvarigt högt pris dämpar världskonjunkturen.

– Skulle en kraftig oljeprisuppgång hålla i sig kan det äventyra återhämtningen i världskonjunkturen, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank.

Tidigare i veckan möttes företrädare för de oljekonsumerande länderna inom organisationen International Energy Agency, IEA. Chefen för IEA, Nobuo Tanaka, varnade för att om priserna ligger kvar på höga nivåer kan det knuffa världen tillbaka till finanskrisen 2008.

– Om priser på 100 dollar fortsätter under hela 2011, vi kallar det oljebördan skapar det samma slags kris som 2008, sade Tanaka till nyhetsbyrån Reuters.

I juli 2008 noterades rekordpriset 147 dollar per fat.

Oron i Libyen och riskerna för spridning till andra oljeproducerande länder gör att investmentbanken Goldman Sachs tror att oljepriset ligger på över 100 dollar per fat de närmaste tolv månaderna. Prognosen är mellan 103 och 106,50 dollar. Den Schweizbaserade energigruppen Mercuria går ännu längre och tror att priset kan gå över 150 dollar per fat.

– Det finns scenarier där råoljan kan gå över 150 dollar, utan tvekan. Det har att göra med stabiliteten i Mellanöstern, om saker börjar att sprida sig, sade en av dess grundare, Marco Dunand, till Reuters.

Det som oroar placerare är att oljeproduktionen störs i stora länder som Saudiarabien, Iran och Irak om de dras med i upprorsstämningarna.

Libyens produktion väntas uppgå till 1,6 miljoner fat om dagen under 2011, och i går beräknades 25 procent vara stoppade till följd av protesterna. I ett marknadsbrev skriver Goldman Sachs att försvinner hela Libyens produktion från marknaden krävs det att hälften av reservkapaciteten hos Opec-länderna tas i bruk för att uppväga avbräcket. Även om produktionen kan fortsätta som tidigare påverkas investeringsviljan i landet när kostnaderna ökar.

Avgörande för effekterna av ett högt oljepris är om det är tillfälligt eller långvarigt.

– Är energipriserna stadigt höga riskerar det att spilla över till andra delar i ekonomin, konstaterar Jörgen Kennemar.

Av Riksbankens penningpolitiska rapport förra veckan framgick att man räknar med ett oljepris på i snitt 99 dollar per fat under 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.