Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Expert sågar egna utredningen

Foto: Hampus Lundgren

Utredningen om konkurrens i byggbranschen sågas – av utredningens egen expert. Utredningen har misslyckats för att direktiven den fått varit för snäva, anser Michael Cocozza.

Utredningen Plats för fler som bygger mer, har granskat vilka förutsättningar som finns för att ”främja konkurrensen på byggmarknaden”. Bakgrunden är bostadsbristen.

Utredningen lämnas till regeringen i dag. Den skjuter bland annat in sig på att byggmarknaden är fragmentiserad i Sverige, med 290 kommuner där olika regler gäller. Ett annat problem som utredningen pekar på är att långa planprocesser gör det svårt för utländska aktörer och mindre byggbolag att konkurrera.

Men i ett särskilt yttrande är experten Michael Cocozza starkt kritisk till utredningens resultat.

– Utredningen har haft så snäva direktiv. Den har inte kunna ta tag i de tunga sakerna, menar Cocozza.

Varför det?

– Det finns nog för många starka krafter i branschen som inte vill ha konkurrens, svarar Cocozza.

Michael Cocozza, som också är styrelseordförande i byggbolaget Botrygg, tycker att utredningen, genom direktiven, granskat mindre viktiga frågeställningar. Han anser i stället att nyckelfrågan är marken. Den är den viktigaste produktionsfaktorn och hur den tilldelas, utnyttjas och beskattas är avgörande för vad det kostar att bygga.

Försäljningen av kommunal mark bör, menar Cocozza, avgöras genom öppna anbudstävlingar, med samma öppenhet som gäller vid en offentlig upphandling. Men det vanliga i dag är att kommunerna direkt anvisar mark till byggbolag. Kommunerna har dessutom monopol på hur marken ska användas, det så kallade planmonopolet.

– I Stockholm är det exceptionellt. Det har varit en enda tävling om mark där i år, resten har fördelats till ett fåtal byggbolag, ofta till priser under marknadsnivån, säger Cocozza.

Michael Cocozza har en rad radikala förslag. Kommunernas planmonopol bör jämkas. De får planera sin egen mark, men planer på privat mark ska, efter att kommunen godkänt själva projektidén, kunna tas fram av certifierade konsulter.

Dessutom tycker Cocozza att kommunala planbesked ska kunna rivas upp av länsstyrelserna.

– Det borde inte vara möjligt att kommuner som Danderyd kan använda sig av en strategi som går ut på att stoppa byggande – i synnerhet byggande av hyresrätter, säger han.

– Ska vi få fram billiga hyresrätter i stora volymer till bra kvalitet så måste vi använda konkurrens som ett medel – och det gör vi inte i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.