Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Expert: ”Vanligt med vänskapskorruption på arbetsplatserna”

Korruption inom kommuner och landsting kan vara vanligare än vi tror, varnar forskare. Men den som myglar slipper oftast undan - medan en ”whistleblower” som slår larm straffas.

DN debatt pekar fyra forskare på problemet att det saknas kunskap om hur vanligt det är med oegentligheter inom offentlig sektor. Korruptionsskandalen i Göteborg som snart får sitt rättsliga efterspel kan bara vara toppen på ett isberg.

För samhället och demokratin är det viktigt att anställda vågar säga ifrån, och många fall av korruptionsskandaler, felbehandlingar och vanvård har avslöjats tack vare att någon arbetstagare har slagit larm, kallad ”whistleblower”.

Men historien visar att den som gör det rätta råkar illa ut, medan den som får kritik slipper undan.

– Chefer riskerar i stort sett ingenting. Jag upptäckte att det finns en regelbundenhet där den som säger ifrån blir omedelbart straffad, medan chefen går vidare och gör karriär, säger Lennart Lundquist, professor vid Lunds universitet som har specialiserat sig på demokratifrågor och hur det fungerar på våra arbetsplatser.

I lagen står det inskrivet att personer som är anställda inom kommuner och landsting har rätt till meddelarfrihet. Efter DN:s avslöjanden om vårdbolaget Caremas brister beslutade justitieminister Beatrice Ask, M, att tillsätta en utredning för att skyddet även ska gälla personer i privat verksamhet.

Läs mer: Sjuksköterska får pris för civilkurage.

Men enligt Lennart Lundquist är yttrandefriheten på offentliga arbetsplatser inte större än på privata, trots att lagen säger något helt annat.

– Det är livsfarligt för demokratin om man inte har en öppenhet. Då vet man heller inte var man ska lägga ansvaret och då försvinner solidariteten mellan människor, säger han.

En anledning till att många väljer att inte agera om de upptäcker oegentligheter är - rädsla. Mellan 40 och 70 procent tror att de kommer att utsättas för repressalier och kan få sparken om de säger ifrån på arbetsplatsen, visar undersökningar. Ändå är majoriteten inte medveten om vilken social utfrysning och karriärmässigt självmord som väntar efteråt.

– Mitt råd är att man aldrig ska agera ensam utan göra det i grupp, och att man vänder sig direkt till massmedia i stället för att gå till sin chef, säger Lennart Lundquist.

Hans uppfattning är att vänskapskorruption på arbetsplatserna är mycket vanligt förekommande, vilket hans forskning ger indikationer på. Och att det rör sig om starka band.

– Man kan se det hos myndigheter, på företag och överallt. Det är mellan gamla kompisar, släkt och vänner. Men det är oerhört svårt att komma åt och kan gälla småsaker men till slut blir det något enormt. Det är en bedrövlig del av samhället och är obehagligt att prata om.

Straffet för den som handlat fel eller efterforskar vem av de anställda som har ”skvallrat” är relativt lindriga, oftast böter, och med maxstraffet ett års fängelse. Att jämföra med USA där motsvarande brott kan ge upp till tio års fängelse.

– Straffsatserna är löjligt låga, knappt över snatteri. Ändå står i det grundlagen att yttrandefriheten är ett av de viktigaste fundamenten i en demokrati, säger Lennart Lundquist.

Förslaget som de fyra forskarna för fram på DN:s debattsida om en årlig granskning av att ett antal kommuner för att lättare upptäcka korruption eller andra felaktigheter, tycker Lennart Lundquist är bra.

– Men först måste vi har ett korruptionsbegrepp, det finns inte i lagen idag. Och sedan måste korrutionsbegreppet vidgas så att även vänskapskorruption finns med. Folk som slår larm hamnar i ett fruktansvärt dilemma. Det vore bättre om vi uppmärksammade fler som vågar säga ifrån, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.