Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Expert varnar: ”Tysk ekonomi går mot lägre tillväxt”

I stället för att lita på tysk draghjälp måste Europa vänja sig vid att stå på egna ben, anser Stefan Kooths vid Kielinstitutet.
I stället för att lita på tysk draghjälp måste Europa vänja sig vid att stå på egna ben, anser Stefan Kooths vid Kielinstitutet. Foto: Sören Andersson

Tysklands ekonomi går mot överhettning, utan att regeringen där försöker bromsa. Följden kan bli ett kraftigt bakslag längre fram, varnar Stefan Kooths som är prognoschef vid Kielinstitutet för världsekonomi.

– Just nu växer tyska ekonomin så det knakar. BNP-ökningen ligger på närmare två procent och arbetslösheten är lägst i EU. Det är en bred uppgång där industrin går starkt, samtidigt som bostadsbyggandet ökar kraftigt, säger Stefan Kooths.

Läs mer: ”Tyskland blir Sveriges viktigaste allierade”

Som prognoschef vid oberoende Kielinstitutet, som är ledande inom ekonomisk bedömning, följer han utvecklingen noga. För honom har tecknen på kommande överhettning blivit allt tydligare.

– Tillväxten går snabbare än vad ekonomin i längden orkar med. Kapacitetsutnyttjandet ligger rekordhögt, vilket betyder att det snart inte finns lediga resurser, förklarar Stefan Kooths.

Han är i Almedalen på inbjudan av Tysk-svenska handelskammaren, men alla där gillar nog inte hans kärva budskap. I högkonjunktur hoppas de flesta, i både politik och näringsliv, att ekonomin ska kunna fortsätta i samma takt.

– Men så här starkt kan den tyska ekonomin inte gå länge till. Regeringen borde försöka dämpa konjunkturen, innan det blir för sent, framhåller Stefan Kooths.

Men inget kommer att hända förrän efter Tysklands förbundsdagsval i september, poängterar han. Och avgörande kan då bli vilka politiska partier som ska regera:

Europa måste vänja sig vid att stå på egna ben, i stället för att lita på tysk draghjälp.

– Om Angela Merkel sitter kvar som förbundskansler, vilket det mesta talar för, måste hennes Kristdemokrater samverka med något annat parti. Det spelar stor roll om hon fortsätter att regera med Socialdemokraterna som vill öka de offentliga utgifterna eller med Liberalerna som vill hålla igen.

Räntorna har samtidigt drivits ner i botten, men över detta har tyskarna ingen kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, håller styrräntan på 0,25 procent, vilket är avpassat till läget i hela euroområdet – men svarar dåligt mot Tysklands behov.

Den låga ECB-räntan bidrar också till att hålla ner eurons växelkurs mot andra valutor, däribland USA-dollarn. Det ger mer stimulans än vad Tyskland skulle behöva, anser Stefan Kooths:

– Den svaga euron är en orsak till att det tyska handelsöverskottet mot andra länder ökar. Men vad USA:s president Donald Trump och andra kritiker har missat är att Tyskland inte har detta i sin makt. Vi har inget inflytande över ECB:s penningpolitik.

Hur detta ska sluta är för tillfället inte lätt att veta, menar Stefan Kooths. Nuvarande starka konjunktur kan fortsätta några år till.

– Men en överhettning leder, förr eller senare, till bakslag. Ju längre det dröjer, desto kraftigare riskerar vändningen nedåt att bli, varnar han.

Stefan Kooths är osäker på om euroområdet kan hålla ihop i en sådan situation, särskilt om det skulle bli en djup recession:

– Euron bärs upp en av stark politisk vilja, men de ekonomiska krafterna drar isär. ECB har svårt att hitta rätt balans mellan vad Tyskland och länderna i södra Europa behöver.

Faran finns att man överskattar Tysklands ekonomiska styrka, betonar han. Andra EU-länder vill gärna se den tyska ekonomin som motorn som orkar dra hela Europa med sig.

– Men så starkt är inte Tyskland och kommer framför allt inte att vara det. För tysk del blir demografin allt mer ofördelaktig under det kommande decenniet, då den yrkesaktiva generationen blir mindre.

Det betyder att utrymmet för tillväxt i den tyska ekonomin blir mindre än hittills. Flyktinginvandring kan lindra det demografiska trycket, men det tar tid innan de nyanlända kan bidra utifrån egna arbetsinsatser.

– I Tyskland behövs en omställning till lägre tillväxt. Och Europa måste vänja sig vid att stå på egna ben, i stället för att lita på tysk draghjälp, säger Stefan Kooths.

Fakta.Kielinstitutet

Oberoende forsknings- och prognosinstitut med inriktning på världsekonomi.

Beläget i Kiel, tyska delstaten Schleswig-Holsteins huvudstad.

Grundat 1914 som ”Kungliga institutet för sjötransporter och världsekonomi”

Leds sedan 2004 av amerikanske ekonomen Dennis Snower.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.