Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-13 19:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/experter-ser-tecken-pa-att-borsen-kan-vanda/

EKONOMI

Experter ser tecken på att börsen kan vända

Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter ett tufft första halvår på börsen är osäkerheten inför hösten stor. Många faktorer spelar in och ökar riskerna men det finns anledning att tro att det kommer vända uppåt.

– Vi kan vara nära någon slags botten, säger Johan Hagbarth på SEB.

Årets första sex månader har präglats av kraftiga nedgångar på börsen. Som värst var det innan midsommar när Stockholmsbörsen hade fallit med 29 procent. Energikris i Europa, kriget i Ukraina, snabba och kraftiga räntehöjningar och en skenande inflation gör att det ser fortsatt dystert ut inför hösten.

– Det är en rätt komplex bild just nu. Det är många stora krafter i rörelse och många saker som sker där vi har väldigt lite erfarenhet att luta oss mot. Listan på osäkerheter och risker för börsen kan göras lång, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.

”Listan på osäkerheter och risker för börsen kan göras lång”, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB.
”Listan på osäkerheter och risker för börsen kan göras lång”, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på SEB. Foto: SEB

Men det finns också positiva tecken som visar på att det skulle kunna ske en uppgång. Under sommarens rapportveckor, där företag har publicerat sina delårsrapporter, har det framgått en del positiva överraskningar.

– Till exempel Volvo och Autoliv har gjort ett bättre resultat än väntat. Svenska börsföretag är än så länge motståndskraftiga. Man har kunnat kompensera för prishöjningarna och lyckats hålla marginalerna uppe. Men det är så klart inte helt utan orosmoln, en del företag har haft det svårare.

– Generellt är det lite tuffare för konsumentvarubolagen. De har haft det svårare att höja priserna i takt med att kostnaderna ökar.

Han menar också att marknaden har varit föreberedd på ett tuffare första halvår. När man började tro på en hög inflation och höjda räntor försämrades förväntningarna.

– Då vill man sänka risken och sälja aktier. Därför gick börsen ner. Man förväntade sig att det skulle bli jobbigt, sen blev det också det och nu kan man blicka framåt. Börsen är alltid framåtblickande.

De oroande faktorerna gör det svårt att veta hur man bör agera på börsen.

– Jag skulle inte köpa aktier på bred front i dag och stoppa in allt i högriskplaceringar. Det finns lite fler orosmoln nu och risken ökar att något eller några av dem slår in, säger Johan Hagbarth.

Samtidigt finns det tecken på att det kan vända och han menar att man inte ska sälja alla sina aktier och stoppa in pengarna på banken.

– Det finns underliggande förhoppningar om att det kommer ljusna. Det kommer vara jobbiga förutsättningar ett tag. Men sen kanske det kan bli lite bättre igen och vi kan vara nära någon slags botten.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon tycker att man kan överväga att investera nu när börsen står lågt.

– Det kan vara ett intressant läge att gå in för att förhoppningsvis vara med på kommande uppgångar. Sen är det viktigt att ha en bra balans mellan trygghet och risk, säger hon.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon tror att det kan vara läge att investera när börsen står lågt.
Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea. Hon tror att det kan vara läge att investera när börsen står lågt. Foto: Nordea

Med tanke på omvärldsläget så tror hon dock att det kan vara smart att ha en lite lugnare fördelning, där övervikten inte ligger på risktagande.

– Det har varit en orolig period så det är svårt att se trender inför hösten. Det är så mycket som beror på vad som händer med till exempel inflationen, räntorna eller kriget.

– Sen är det klart att ur kriser kan det födas nya idéer och ny utveckling. Man kanske bara inte ser det när det pågår. Till exempel kommer det satsar mer på försvaret. Man kan ha olika åsikter om det, men det är uppenbart att det är intressant för investerare.

Hon tycker också det är viktigt att se över sitt sparande.

– Kolla igenom hur du ligger placerad. Funkar det fortfarande eller behöver du göra en förändring? Det är viktigt att man är nöjd för egen del.

Ämnen i artikeln

SEB
Nordea
Inflationen
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt