Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Experter spår positivt börsår – trots dyster inledning

Foto: Lina Alriksson/DN

”Överdriven panik”, kallar börsexperten Jonas Olavi måndagens ras på Kinas börser. Och även om Stockholmsbörsen inledde med ett fall ser både Olavi och sparekonomen Claes Hemberg positivt på börsåret 2016.

Måndagen inleddes med breda nedgångar på Europas börser. Stockholmsbörsens OMXS-index föll brant med över 3 procent i den inledande handeln och var ned 3,1 procent klockan 13.

Frankfurt och Paris hade klockan 13 rasat 4 respektive 3,5 procent, enligt TT.

Börsfallen kommer till följd av den kraftiga nedgången på börserna i Kina på måndagen. Shanghaibörsen och börsen i Shenzhen hann rasa med hela 7 procent innan de stängdes för handel.

Händelserna i Kina berodde bland annat på att Caixin/Markits inköpschefsindex, som har fokus på små och medelstora privatföretag, visat sig vara svagare än väntat.

Jonas Olavi, allokeringsansvarig på banken Alfred Berg, tycker att reaktionerna är överdrivna.

– Det är överdriven panik efter en Kinasiffra som förvisso var svagare än väntat. Det var inköpschefsindex som väntade en svagare utveckling än man hoppats på. Statistiken visar också på att industrin generellt är inne på ett nedåt sluttande plan. Det påverkar synen på världstillväxten eftersom att Kina med sin förhållandevis höga tillväxttakt utgör en stor del av världstillväxten, säger han.

Jonas Olavi fortsätter:

– Man lät även yuanen försvagas, det skapar oro: vad händer om de låter den verkligen försvagas framöver, om Kina skulle komma med ett valutakrig?

Trots den dystra inledningen på börsåret ser Olavi positivt på 2016. Han pekar på starka inköpschefsindex-siffror från både europeiskt och svenskt håll. De svenska siffrorna kan enligt honom ses som en indikation på att det kommer finnas en god global efterfrågan de kommande månaderna. Det gynnar inte minst de exporttunga företagen, som även var bland de företag som föll hårdast i morgonens handel på Stockholmsbörsen.

Vid årets slut spår Jonas Olavi en vinstökning bland de svenska börsbolagen på 10 procent.

– Med sådana förutsättningar så har det historiskt sett översatts till en positiv börsutveckling, säger han.

Även Claes Hemberg, sparekonom på nätbanken Avanza, ser goda förutsättningar för en fortsatt uppgång på börsen under 2016.

– Lyssnar man på ekonomerna så säger de att Europa ska komma i gång. Och det kan mycket väl sluta på plus i år. Det behöver inte alls bli ett tråkigt börsår för att det är oroligt i Kina, det spökade ju där redan förra året. Nu får vi se hur länge oron håller i sig, säger han.

Vad finns det för alternativ för den som inte vill spara på börsen?

– Vi måste lära oss att hålla isär de pengar vi ska använda snart och längre bort i tiden. De vi behöver snart ska vi ha på sparkonton – trots att de inte ger mycket i ränta. De vi ska spara i 3-4 fyra år bör ligga kvar i aktiefonder. Dock kan man välja fonder som är lite försiktigare, som fokuserar på exempelvis investmentbolag eller utdelningsaktier, säger Claes Hemberg.

Läs mer. Börsen i dag
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.