Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/experter-stabila-bopriser-i-host/

EKONOMI

Experter: Stabila bopriser i höst

Foto: Patrik C Österberg/TT

Bostadspriserna ökade marginellt i juni och det senaste årets uppgång kan vara på väg att plana ut.

DN har pratat med två experter om utsikterna för hösten.

– Det är inte konstigt om prisutvecklingen börjar stanna av lite nu, säger Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet

Nya siffror från Valueguard visar en uppgång av bostadpriserna i Sverige med 0,5 procent under juni.

Ökningen tolv månader bakåt minskade något och är nu 16,8 procent, mot 17,9 procent i maj.

Vad kan vi förvänta oss av bopriserna i höst?

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet, tror att utvecklingen är på väg att stanna av.

– När vi talar med våra medlemmar om hur det kommer se ut i tredje kvartalet tror fortfarande majoriteten på oförändrade priser på villor.

Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.
Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet. Foto: Caroline Berg

– Men vi ser också att mäklarkåren börjar förvänta sig en lugnare utveckling. Det är en betydligt mindre andel som tror på stigande priser.

– Det är en tydlig indikation på att vi nu börjar nå nivåer på priser i vissa delar av landet där vanliga människor med vanliga löner har svårt att finansiera ett köp. Det har varit en dramatisk prisutveckling. Det är inte konstigt om den börjar stanna av lite nu.

Åsa Davidsson, vice vd på Husmanhagberg tror att ökningen kommer att återgå till en normal nivå på omkring tre till fem procent per år.

– Jag tror att vi kommer att se en fortsatt stark bostadsmarknad. Men vi ligger på väldigt höga prisnivåer, man får anta att det inte fortsätter lika mycket som tidigare. Vi kommer att se en normalisering med kanske tre till fem procents ökning per år.

– Någonstans måste ju människor ha råd att betala. Det är inte troligt att man i förlängningen skulle ha en prisökning som överstiger både löneökningarna och avkastningen på börsen.

Fortsätter den höga efterfrågan på stora bostäder?

– Det finns i efterfrågan ett ganska stort mått av pandemieffekt som är rätt väldokumenterad vid det här laget. Vi har arbetat hemma och därför velat ha större, säger Joakim Lusensky.

– Men en sak som inte belysts så mycket är den demografiska. Den grupp som nu är i familjebildande ålder är rekordstor.

– Det är helt enkelt familjebildare som behöver större i ett läge där vi har ett lågt utbud av villor och stora bostadsrätter över hela landet.

Åsa Davidsson, vice vd på fastighetsmäklaren Husmanhagberg
Åsa Davidsson, vice vd på fastighetsmäklaren Husmanhagberg Foto: Christoffer Edling

Åsa Davidsson tror att efterfrågan på större yta kommer bestå.

– Jag tror att det här med distansarbete har kommit för att stanna. Många verkar vara väldigt inställda på att ha ett par tre dagar på kontoret och resten hemifrån. Det tror jag att många kommer utnyttja.

– Efterfrågan på större bostäder kommer att hålla i sig framöver. Sen kommer inte efterfrågan på små lägenheter att minska på grund av att vi har bostadsbrist.

– Människor kommer att konsumera mer yta framöver.

Vilka faktorer kan påverka utvecklingen?

– Jag bedömer inte att amorteringskravets återkomst kommer att ha någon påverkan. Så vitt vi ser räknar ändå bankerna på amorteringen i sina kalkyler, säger Joakim Lusensky.

– Det är de externa oförutsedda faktorerna som kan påverka. Geopolitiska förändringar, dramatiska börsfall eller om pandemin utvecklas åt fel håll.  Det viktigaste för bopriserna är i grund och botten vad som händer med arbetsmarknaden.

Åsa Davidsson lyfter också upp arbetsmarknaden som avgörande för prisutvecklingen.

– Det finns alltid en jätteviktig parameter. Det är att människor har arbete. Skulle det komma en våg av arbetslöshet, vilket vi inte ser specifikt, men skulle det komma skulle det påverka bostadspriserna.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt