Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Experter varnade för missbruk

Regeringen varnades för risken att lagen om arbetskraftsinvandring skulle komma att missbrukas. Flera varningar kom från statens egen expertmyndighet, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAU skrev i sitt remissvar på lagförslaget 2007 att arbetstillståndets koppling till en enskild arbetsgivare ”riskerar att ge arbetsgivaren en alltför stor makt över arbetstagaren”.

Möjligheten att söka ett annat arbete under tre månader är inte tillräckligt för att undvika ett starkt beroendeförhållande, ansåg myndigheten.

Är hela ens möjlighet att verka i Sverige beroende av en enda arbetsgivares goda vilja inser man lätt risken för avarter, säger IFAU:s generaldirektör Olof Åslund.

Institutet invände också att regeringen inte säkrat att arbetskraftsinvandringen inte skulle tränga ut den arbetskraft som redan finns i Sverige.

IFAU pekade också på att den tiodagars annonseringstid på Platsbanken och EU:s gemensamma platsbank EURES, var otillräcklig för att ta reda på om kompetenta kandidater redan fanns inom EU.

Det blir mest formalia. Ju mer lågkvalificerade arbeten det handlar om, desto mer måste man ifrågasätta att det verkligen sker någon kontroll.

– När det är arbetsgivarna som definierar vad som är arbetskraftsbrist och samtidigt ökar på utbudet av arbetskraft påverkar det vilket pris jag som arbetssökande kan sätta på mina tjänster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.